Afbeelding

Blauwzaam Café: 'Geweldige kansen voor foodsector'

Algemeen 573 keer gelezen

BLESKENSGRAAF • Als achtertuin van de Randstad liggen er voor de foodsector in de regio meer dan genoeg mogelijkheden.

Dat was één van de meest opvallende uitspraken tijdens het vierde Blauwzaam Café, donderdagavond in restaurant De Burgemeester te Bleskensgraaf. Vijf panelleden gingen daar in op de duurzame kanten, de kansen en de toekomst van de foodsector in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. De uitspraak van de kop boven dit artikel wordt gedaan door Jan-Willem Cirkel van Rabobank Alblasserwaard-Vijfheerenlanden.

Marijke Booij van Booij Kaasmakers uit Streefkerk haakte er meteen op in. "Wij zijn pas echt gaan draaien toen we ook in Rotterdam zijn begonnen. In onze boerderijwinkel in Streefkerk komen klanten meer voor een uitje en niet voor de dagelijkse boodschappen. Daar heb je niet genoeg aan."

Familiebedrijf
Zij bracht ook naar voren dat het voor afzonderlijke foodproducenten heel lastig is om bij supermarktketens binnen te komen. "De eisen op het gebied van onder meer dagelijks leveren, daar kun je niet aan voldoen. Enkele jaren geleden hebben we de Groene Hart-coöperatie opgericht en nu beleveren we gezamenlijk met 35 boeren de Hoogvliet supermarkten. Maar daar kom je binnen omdat dit nog een onafhankelijk familiebedrijf is."

De keten van voedsel korter maken, producent en consument letterlijk en figuurlijk dichterbij elkaar brengen. Daar weet Robert Klaassen van Drechtstadboeren alles van. Zijn organisatie probeert met stadslandbouw de relatie tussen stad en land te verbeteren. "De Plus supermarkt in Dordrecht wil dolgraag een 'shop in shop' met producten direct uit de streek. Door de kortere keten kan dat veertig procent goedkoper, zodat er op elke euro zestig cent extra naar de boer gaat. Maar ook hier heb je te maken met een franchisenemer die niet vast zit aan grote landelijke supermarktketen."

Kopen bij de boer, dat is natuurlijk de kortste keten. "Maar afgezien van zuivel, wat ik zelf niet eet, appels en soms wat kersen moet ik voor eten toch echt naar de winkel", zei Anny van Horsen van Leefstijl Natuurlijk.

Kip
Aan de orde kwam uiteraard ook de duurzame kant van voedselproductie. Aan de ene kant constateerden de panelleden dat dit de aandacht heeft van veel consumenten. "Tegelijkertijd vinden veel mensen het lastig om te weten welke keuzes ze moeten maken", stelde discussieleider Martin de Winter. "Lees de ingrediënten en gebruik je gezonde verstand", reageerde Marijke Booij. "Een complete kip voor maar 3 euro, dat kan eigenlijk niet."

Anny van Horsen plaatste wel een kanttekening: "Ik denk niet dat we het gaan redden als iedereen duurzaam gaat eten."

Bedrijvig
Een uitgebreider verslag van de bijeenkomst, waarvan de muzikale omlijsting in handen was van de Streefkerkse band Nu Nog Gratis, staat binnenkort in het business-to-businessmagazine Bedrijvig Alblasserwaard Vijfheerenlanden.

Geurt Mouthaan

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden