Afbeelding

Molenwaard tobt over ruimtetekort op begraafplaatsen

Algemeen 643 keer gelezen

MOLENWAARD • Het ruimtetekort op de begraafplaatsen van Molenaarsgraaf, Ottoland en Oud-Alblas zorgt voor onrust in Molenwaard. Burgemeester en wethouders vragen de gemeenteraad om opnieuw na te denken over het beleid.

Het college van B en W stelt de raad voor om de grafrust van algemene graven te verlengen van tien naar vijftien jaar. Bij de verlenging hoort een verhoging van het tarief (grafrecht) van 1.974 euro naar 3.061 euro. 

Protest
In 2010 stelde de raad de Verordening begraven vast. Daarin staat dat voor een algemeen graf een uitgiftetermijn van tien jaar geldt. In mei 2015 stelde de raad beleid vast voor begraven in Molenwaard, na het raadplegen van inwoners. De raadsleden besloten om graven waarvoor geen grafrechten meer worden betaald te gaan hergebruiken, ook op begraafplaatsen waar nog voldoende ruimte is. De zaak leek beklonken. Maar toen inwoners dit jaar zagen dat voorbereidingen werden getroffen voor het ruimen van graven in 2017, leidde dat toch tot protest. Tachtig mensen lieten schriftelijk of mondeling weten dat ze het er niet mee eens zijn of stelden vragen. 

Kerken
Ook kerken reageerden. De kerkenraad van de hersteld hervormde gemeente Nieuw-Lekkerland schreef dat zij zich niet kan vinden in het ruimen van graven. De hervormde gemeente in Oud-Alblas pleit voor uitbreiding van de lokale begraafplaats. De hervormde gemeente Bleskensgraaf vindt het niet passend om graven al na tien jaar te ruimen, zeker op begraafplaatsen waar geen ruimtegebrek is.

Onderhoudskosten
Het college wil nu graven alleen ruimen als er op een begraafplaats ruimtegebrek ontstaat. Dit zorgt wel voor verschillen tussen de kernen en dus ongelijke behandeling. Ook stijgen de kosten; omdat meer graven moeten worden onderhouden, komt de geplande bezuiniging op onderhoud onder druk te staan. Molenwaard wilde op onderhoud 112.000 euro bezuinigen. Door uitstel van ruiming van graven kunnen onderhoudskosten zelfs verder oplopen zodra nieuwe stukken begraafplaats in gebruik worden genomen.

Korte termijn
In Molenaarsgraaf, Ottoland en Oud-Alblas is hoe dan ook op korte termijn ruiming nodig. Op andere begraafplaatsen kan het nog jaren duren voordat dit aan de orde komt. In Molenaarsgraaf en Oud-Alblas is nog ruimte tot ongeveer 2020 en in Ottoland tot ongeveer 2022.

Kindergraven
Wat het college betreft komt er een speciale regeling voor bestaande en nieuwe kindergraven. Dit houdt in dat bestaande kindergraven niet opnieuw in gebruik worden genomen. En dat overleden kinderen (jonger dan achttien jaar) kunnen worden begraven in kindergraven waarvoor eeuwigdurende grafrust geldt. Momenteel wordt er geen onderscheid gemaakt tussen graven voor kinderen en volwassenen.

De gemeenteraad buigt zich op dinsdagavond 13 december over het onderwerp.

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden