Afbeelding

Meerderheid raad Molenwaard wil Slingelandse Plassen kopen

Algemeen 1.158 keer gelezen

MOLENWAARD • Het college van Molenwaard wilde natuur- en recreatiegebied de Slingelandse Plassen bij Goudriaan niet aankopen, maar een meerderheid van de raadsleden denkt er anders over.

De provincie biedt het terrein aan voor het symbolische bedrag van 1 euro. Ronduit voorstanders van aankoop zijn PvdA en CDA. SGP en CU willen eerst meer informatie en neigen ook naar een 'ja'. Tegen de aankoop zijn Gemeentebelangen en de VVD.

Historische kans
Sjoerd Veerman maakte namens de Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard (NVWA) gebruik van de mogelijkheid om in te spreken tijdens de raadsvergadering van dinsdag 22 november. Hij denkt dat beheer door burgers mogelijk moet zijn en de onderhoudskosten laag zal houden. "Den Hâneker heeft al vele natuurplannen gemaakt en uitgevoerd. Ik roep u op te investeren in een groene gemeente en het overleg te starten met mensen die mee willen doen. Wij willen graag een plan van aanpak maken waaruit blijkt dat je met een miljoen meer kunt doen dan gedacht. Grijp deze historische kans en koop de Slingelandse Plassen voor de burgers."

Samen regelen
De miljoen waar Veerman over sprak is het bedrag dat de provincie meegeeft als de gemeente tot koop overgaat. Veerman zei ook: "We hebben expertise, we zijn landelijk een voorbeeld met onze regio. Samen met ambtenaren en bestuurders willen we bekijken: kunnen we dit goed regelen?" 

Snel vergaderen
Bas de Groot (SGP) vroeg Veerman: "Hoeveel tijd hebben jullie nodig om een plan te maken? De provincie verwacht vrij snel een antwoord." Veerman: "Wij kunnen sneller vergaderen dan u. Laten we de koppen bij elkaar steken. We hebben ons voorwerk gedaan, wij doen daar al onderhoud."

Kosten
De Groot tegen college en raad: "We horen van de NVWA dat ze mogelijkheden zien om binnen een miljoen euro het onderhoud uit te voeren en dat er geld overblijft. Uit onze eigen organisatie horen we dat het bedrag niet voldoende is. Het is belangrijk om dat eerst inzichtelijk te hebben. We willen dit gebied behouden voor onze inwoners en er regie op voeren. De SGP-fractie heeft de intentie om het aan te kopen. Maar we moeten wel weten dat we niet straks opeens veel meer kosten hebben dan we nu verwachten. We denken aan een constructie zoals met Kinderdijk en de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk."

Geen bedrijf
De PvdA heeft 'grote moeite' met het voorstel van het college om het gebied niet aan te kopen. Eric Spaans: "We zijn geen bedrijf dat zo efficiënt mogelijk winst moet maken. Velen in de gemeenschap geven aan dat ze het voor minder kosten kunnen doen. Met u zijn we van mening dat we niet zijn toegerust om zelf voor het onderhoud te zorgen. Jammer dat er zo weinig echt overleg is geweest met maatschappelijke organisaties."

Eigen baas
Spaans verweet het college: "Eigenlijk wilt u gewoon niet. We lezen tussen de regels: waarom zou je jezelf zoveel ellende op de hals halen? Maar we moeten ernaar streven dat we echt de baas in ons gebied worden, zodat we de burger niet steeds moeten verwijzen naar andere instanties."

Meer informatie
Harry Stam van de ChristenUnie wilde eerst meer informatie. "Waarom is het niet strategisch om het gebied aan te kopen? Dat horen we graag van de wethouder. Wat is de belangrijkste reden om het niet te doen?"

Unieke kans
Engel Breedveld (CDA): "Wij zien het als een uitdaging voor de nieuw te vormen gemeente Giessenlanden en Molenwaard om dit in de praktijk uit te gaan voeren. Een unieke kans die niet iedere dag voorkomt. Het zal in mijn zittingsperiode de tweede keer zijn dat we voor 1 euro kunnen kopen. Als we het succes zien in Kinderdijk, dan heb ik er zeker vertrouwen in. Na het aanhoren van Veerman twijfel ik er zeker niet aan."

Angst
Breedveld ziet angst bij het college. "En angst is de slechtste raadgever. Die zou ik aan de kant zetten. Ons advies: neem uw voorstel terug en neem alles onder loep. Ik ben ervan overtuigd: dit is na 15 jaar selfsupporting. Maar: vraag wel naar een schoongrondverklaring."

Te hoge kosten
Gemeentebelangen Molenwaard (GBM) en VVD lieten een ander geluid horen. Joke Stravers (GBM): "Het lijkt ons beter om de gemeente niet de eigenaar te laten zijn. Want over 15 jaar zit je met kosten." Ze kreeg bijval van Ineke van der Have (VVD): "De kosten om het zwemwater op peil te houden zijn waarschijnlijk niet te overzien. Het is geen taak van de gemeente om dit aan te kopen. Als de provincie het gebied kwijt wil omdat onderhoud te duur wordt, moet je kritisch kijken naar financiële consequenties van aankoop. We trekken de conclusie dat de kosten te hoog zijn."

Verantwoordelijkheid
Wethouder Kees Boender vertelde dat het onderwerp over anderhalve week ook op de agenda staat van de raad Giessenlanden. "We hebben intensief overlegd met Giessenlanden en zijn samen met dit voorstel gekomen. Leidraad is geweest: omdat de provincie het in de markt zet, draagt die de verantwoordelijkheid om het zo goed mogelijk te organiseren en coördineren. Als we het gebied kopen, trekken wij dat naar ons toe. Dat is volgens mij het hoofdpunt waar we het met elkaar over moeten hebben."

Debat
Boender wees er ook op dat in de Molenwaardse structuurvisie staat dat de gemeente in dit soort trajecten een faciliterende rol heeft. Spaans: "Ik kan me niet herinneren dat we een inhoudelijk debat hebben gehad over het wel of niet aankopen van natuurgebieden. Dit is uw interpretatie. Als er straks een andere partij zit moeten we tegen burgers zeggen: ja, als het aan ons had gelegen had dit of dat wel gemogen."

Boender: "Het college kan zeer goed luisteren en wil horen wat de visie van de raad is." Maar het college ziet aankoop als 'een financieel waagstuk'.

Bezuinigingsmaatregel
De Groot voegde nog toe: "De provincie is ook overheid en die gooit het over de schutting. Waarom? Volgens mij is dit een ordinaire bezuinigingsmaatregel. We moeten er de discussie maar over voeren of de verantwoordelijkheid bij de overheid moet liggen. Ligt hier een taak voor de gemeente? Of laten we het lekker aan private partijen over?"

Breedveld: "Als wij juridisch eigenaar worden en het aan anderen in onderhoud geven, bepalen wij de regels."

Risico
Stam vroeg zich af wat het grootste risico is. "Ik zou verwachten dat je een keuze doet op basis van risicoanalyse. Is uw besluit ingegeven door het grootste risico dat we denken te lopen? Of op basis van de structuurvisie die het gebied tot natuurgebied bestempelt?" Boender:"Beide. Zowel het risico als het principiële besluit."

Handel
Toen Boender vertelde dat er nog geen andere partijen zijn die belangstelling hebben voor aankoop van het gebied reageerde Breedveld: "Dat betekent dat daar een handel rijp is."

Overleg volgt
Burgemeester Dirk van der Borg sloot de discussie af met de belofte dat het college zich nader zal beraden. "En we gaan in overleg met het college van Giessenlanden, want de gemeentegrens loopt midden door het gebied."

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden