Afbeelding

Ook Arkel mee naar 'Molenlanden'

Algemeen 1.046 keer gelezen

GIESSENLANDEN • Giessenlanden gaat fuseren met Molenwaard. Inclusief Arkel. Een 'referendummotie' van Fractie Renes haalde het dinsdagavond niet.

Volgens Esther Renes willen 'veel inwoners' van Arkel niet tot Molenwaard gaan behoren en/of liever aansluiten bij Gorinchem. Ze diende hierop een motie in om dit objectief te onderzoeken. Haar initiatief kreeg echter geen steun.

In de tweede termijn van het herindelingsdebat gaf Renes overigens toe 'zelden inwoners van Arkel te spreken'. Ze baseerde haar mening op het door oud-wethouder Berend Buddingh' in de media gehouden pleidooi en op reacties op social media.

"Dat maakt uw punt niet sterker", vond Bram Visser (VVD). "Waar zijn de mensen uit Arkel dan? Ik zie ze vanavond niet op de barricaden staan." Het was inderdaad opvallend rustig op de publieke tribune. Logisch, beredeneerde Renes, 'want de meeste inwoners zijn de mening toegedaan dat het toch allang is beslist'.

Verspilde moeite
Dat de bevolking van Arkel zich liever zou aansluiten bij Gorinchem werd bestreden door Huib Glerum (CDA). "Wij horen precies het omgekeerde geluid." Hetgeen werd onderschreven door de VVD.

"Gorinchem heeft geen belangstelling voor Arkel", benadrukte Aart Schalk (CU). "Als we dat nog moeten opwekken, zijn we weer een tijd verder." Ruud van Rijn (PvdA) kwam tot dezelfde vaststelling. "Arkel wil misschien wel, maar Gorinchem wil niet. En dus is het verspilde moeite."

Storm in glas water
Niks doen was geen optie voor het CDA. "Echt voordeel behaal je alleen als je een fusie aan gaat. Het is een logische en noodzakelijke stap voor de komende 30 jaar", betoogde Glerum. En over de geluiden vanuit Arkel: "Arkel hoort bij Giessenlanden en hoort straks ook bij de nieuwe gemeente. Wij willen Arkel niet kwijt."

De discussie in Arkel deed Visser af als een storm in een glas water. "Arkel hoort bij Molenlanden", zoals de nieuwe fusiegemeente in de volksmond al wordt genoemd. Visser benadrukte wel de eigenheid van de dorpen. "Want Nieuw-Lekkerland is echt wel anders dan bij voorbeeld Arkel."

Ook de ChristenUnie was 'met overtuiging' voor een herindeling. "Gorinchem wil zelfstandig verder, zonder inlijving van Arkel en Schelluinen", stelde Schalk vast. "Arkel kan op haar eigen karakteristieke wijze in de nieuwe gemeente blijven floreren."

SGP'er Jan Lock kon wegens een verblijf in het buitenland niet aanwezig zijn, maar liet zich vertegenwoordigen door Ton de Jong. De SGP sprak van 'een goede en wijze stap'.

Bubbel
Voor de PvdA is de meerwaarde van een herindeling niet aangetoond. De achterban van de PvdA-fractie staat dan ook niet te springen bij een fusie. Toch telde Ruud van Rijn uiteindelijk zijn knopen. "Want Gorinchem wil Arkel en Schelluinen niet." Van Rijn stemde daarom toch vóór, mede vanwege de kwetsbaarheid van het ambtelijk apparaat. "Niets doen is geen optie", herhaalde hij de woorden van Glerum.

Zijn fractiegenote Bettie Piso nam een afwijkend standpunt in. Ze verweet college, raad en ambtenaren in een bubbel te leven, los van de realiteit. "De tegenstand is beduidend groter dan de voorkeur, is mijn interpretatie.

Fractie Renes zag geen doorslaggevende argumenten voor een herindeling. "Ik ben niet overtuigd." Nadat haar -ook door het college afgeraden- motie niet op steun kon rekenen, besloot ze tegen evenals Piso tegen de fusie te stemmen. Maar met 12-2 bleef de meerderheid groot.

Rick den Besten

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het bord met de QR-code bij het huis van Johan.
Inwoner Kinderdijk komt met eigen plan tegen parkeeroverlast: 'Het werkt!' Nieuws 2 uur geleden
• De locatie van het kunstwerk Het Wiegje van Beatrijs.
Feestelijke versiering van 'Het Wiegje van Beatrijs' bij Kinderdijk vanwege Koningsdag Nieuws 2 uur geleden
• Dirk IV-loop 2024.
Jochem Wiersma (Sliedrecht) en Sacha Ruf (Papendrecht) winnen Dirk IV-loop met korte video's 3 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden