Afbeelding

College: recreatieparken Giessenburg worden buurtschappen

Algemeen 876 keer gelezen

GIESSENBURG • De recreatieparken De Giessenburg en De Bilderhof in Giessenburg omvormen tot buurtschappen en zo permanente bewoning mogelijk maken; met deze oplossing wil het Giessenlandse college een einde maken aan het getouwtrek rond het permanent wonen op deze parken.

Daarmee kiezen burgemeester en wethouders niet voor de principiële, maar voor de praktische weg. Wethouder Teus van Houwelingen: "We zijn jarenlang bezig geweest met overleggen en handhaven, maar op een gegeven moment hebben we ons de vraag gesteld: wie wordt hier gelukkig van? Toen hebben we besloten de handhaving te bevriezen en te gaan zoeken naar een oplossing."

Dat nam de nodige tijd in beslag, maar uiteindelijk kwamen er drie opties op tafel. Twee daarvan verdwenen daar weer van. "De huidige situatie voort laten bestaan zal ervoor zorgen dat de parken verder verpauperen, omdat de bewoners door de onzekerheid niet investeren in onderhoud. Voor het omvormen naar professionele recreatieparken inclusief moderne voorzieningen is het te klein en zijn de investeringen te hoog. Daar vind je niemand voor."

Woonwijk
Daarom gaat het college voor het omvormen van de recratieparken tot speciale woonwijken van Giessenburg, die als omschrijving buurtschap meekrijgen. "Ze krijgen de status van woonwijk, met een grote mate van zelfstandigheid. Het ophalen van huisvuil, het bezorgen van post en dergelijke wordt allemaal centraal geregeld. Hiervoor zijn aanpassingen nodig, die per park 500.000 euro kosten. Er is is door de Vereniging Van Eigenaren al een plan van aanpak gemaakt. De bewoners betalen dit zelf. Overigens: dit plan is in overleg met de bewoners gemaakt en kan op hun instemming rekenen."

Die instemming is nog wel nodig van de gemeenteraad, die in december hier een besluit over neemt, en de provincie. "De eerste reactie van de provinciale overheid was: 'Dit past niet in ons beleid. Er zijn meer recreatieparken die met dit probleem zitten.' Maar ik ben hoopvol dat het gaat lukken; we hebben een goed verhaal."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden