• Wim Jacobs bij zijn Bofrost-auto.
• Wim Jacobs bij zijn Bofrost-auto.

Alblasserwaardse verkoper van IJspaleis neemt afscheid na 43 jaar

Algemeen 2.143 keer gelezen

REGIO • Wim Jacobs stopt 31 augustus met zijn werk als verkoper van ijs- en diepvriesproducten. Hij was 43 jaar lang het gezicht van IJspaleis in de Alblasserwaard.

Onlangs gingen de medewerkers van de buitendienst van IJspaleis over naar Bofrost. Voor Wim (63) kwam toen de mogelijkheid om met een goede regeling te stoppen. "Deze kans om er wat meer te zijn voor mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen heb ik met beide handen aangegrepen", legt de Brabander uit.

Eerst tien producten
Na drie jaar werken bij Philips en anderhalf jaar met soep langs de deuren gaan, kreeg de jonge Wim Jacobs begin jaren zeventig het aanbod om huis- aan huisverkoper te worden bij IJspaleis. "Toen ik erbij kwam, reed ik op de zevende auto van IJspaleis in Nederland. We hadden niet meer dan tien producten in de wagen; enkele soorten ijsjes en wat diepvriesmaaltijden. Nu is er een keuze uit 550 diepvriesproducten."

Alleen in de beginperiode ging hij elk adres af met de vraag of ze klant wilden worden bij het IJspaleis. "Dan lieten we de mensen gratis wat dingen proeven en kwamen we een week later langs me de vraag of we vaker terug mochten komen", blikt Jacobs terug. In de loop der jaren heeft hij elke straat en elke steeg in de Alblasserwaard leren kennen.

Lachen en huilen
"Je bouwt in de loop der jaren iets op met je klanten. Je leeft met de gezinnen mee en lacht en huilt met hen wanneer er mooie of verdrietige gebeurtenissen zijn." Geregeld wordt hij gevraagd om bruiloften of partijen bij te wonen. Wim: "Ik ben er nooit op ingegaan. Dat heb ik bewust niet gedaan omdat ik bang was dat het anders te veel zou worden."

Wim Jacobs beseft dat hij iets unieks bereikt heeft. Hij is van mening dat het grote netwerk aan sociale contacten iets is wat niet zomaar opnieuw gedaan zou kunnen worden. "Het was iets wat in die tijd goed werkte en wat we hebben kunnen vasthouden. Zoiets opstarten in deze tijd lukt denk ik niet. Daar leent zich deze tijd niet meer voor."

Een gave
Ook moet je er de juiste persoon voor zijn. Wim: "Je moet aan de ene kant een echt mensenmens zijn die graag een praatje maakt. Maar aan de andere kant moet je zakelijk zijn en je werk netjes doen. Ik noem het geen vak, maar een gave."

Alleen met hard werken heeft hij het in de afgelopen 43 jaar kunnen volhouden. Hij werkt tot voor kort zes dagen per week en werkte dan van half zeven 's morgens tot vaak een uur of acht 's avonds. "En geregeld moesten we een nachtje overslaan omdat er een partij ijsjes gemaakt worden in de fabriek van het IJspaleis", blikt Wim zonder spijt terug.

Boerenmentaliteit
Zijn werkhouding sloot mooi aan bij de boerenmentaliteit die in de Alblasserwaard nog altijd heerst. Jacobs schat dat negen van de tien huishouders een diepvriezer heeft. "Veel mensen zorgen er gewoon altijd voor dat er voldoende in huis is, zodat er altijd gegeten kan worden."

Wim Jacobs neemt er op woensdag 31 augustus afscheid van. Dan heeft hij meer tijd voor zijn familie en zijn hobby's wandelen, fietsen en zijn modeltrein. Het werkgebied wordt voor een deel overgenomen door René Messersmid, die net als Wim Jacobs een verleden heeft bij het IJspaleis en het gebied kent.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Winnifred Bouwman in de bibliotheek in Nieuw-Lekkerland.
Winnifred Bouwman neemt na 33 jaar afscheid van de bibliotheek in Nieuw-Lekkerland Nieuws 4 uur geleden
• De biologisch geteelde planten vonden gretig aftrek.
Arkelse plantjesmarkt brengt 700 euro op voor Stichting Nimba Nieuws 4 uur geleden
• Het AWM-peloton slingert zich langs de Ammerse molens.
Column AWM: polderkoers live (te) volgen Sport 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden