• De begraafplaats in Hoornaar.
• De begraafplaats in Hoornaar. Foto: Geurt Mouthaan.

Giessenlanden gaat graven ruimen

Algemeen 622 keer gelezen

GIESSENLANDEN • Met het ruimen van graven wil het gemeentebestuur van Giessenlanden voorkomen dat er de komende jaren ruimtegebrek gaat ontstaan op de begraafplaatsen in de gemeente.

"Het uitgangspunt is en blijft dat het begraven in eigen dorp mogelijk blijft", benadrukt wethouder Harmen Akkerman. Om dat ook op de langere termijn te borgen is nu ingrijpen wel nodig. "Er komt tekort aan ruimte aan. Voor Hoogblokland en Schelluinen is dat nog ver weg, voor Giessen-Oudekerk en Noordeloos komt het al dichterbij en in Hoornaar speelt dit al binnen een jaar of zeven."

Het ruimen van graven om zo ruimte te creëren is één van de middelen om dit probleem tijdig aan te pakken. Een maatregel die gevoelig ligt. Daarom zullen er in de Giessenlandse kernen inwonersavonden gehouden worden om inwoners uit te leggen wat en hoe het gemeentebestuur dit aan gaat pakken. Wethouder Akkerman: "Het ruimen van graven hebben we nog nooit op deze manier ingezet. Dat betekent dat er veel graven zijn waarvan de kooptermijn van twintig jaar al ruimschoots overschreden is. Totnogtoe lieten we deze graven ongemoeid, omdat er geen noodzaak was deze te ruimen. Daar komt nu dus verandering in."

Rechthebbenden
De familieleden van de overledenen die in deze graven begraven liggen, worden door de gemeente benaderd. "Een jaar of drie, vier geleden hebben we de administratie grondig op orde gebracht. Dat zorgt ervoor dat we nu voor het overgrote deel weten wie de familieleden zijn en waar we hen kunnen vinden. Voor de graven waarvan we de rechthebbenden niet rechtstreeks kunnen benaderen, zetten we een wettelijke regeling in gang, om na verloop van tijd toch tot ruiming over te kunnen gaan."

Overigens zijn er in Hoornaar al graven geruimd. Directe aanleiding was nog niet het ruimteprobleem. Akkerman: "Dat had ook te maken met de grondwaterproblematiek en de afvoer van het regenwater. De aanpak van de begraafplaatsen richt zich ook hierop, net als het vraagstuk van de inrichting. Wat onder meer een rol daarbij speelt is het feit dat de mensen in de afgelopen honderd jaar zo'n twintig centimeter langer zijn geworden."

Luisteren
Hij vervolgt: "Tijdens de inwonersavonden vertellen we wat we van plan zijn, maar luisteren we tegelijkertijd naar de wensen en de behoeften van inwoners over hoe zij aankijken tegen de inrichting van de begraafplaats in hun dorp, bijvoorbeeld over de ruimte voor kindergraven. Dit willen we bij elkaar brengen in een definitief plan van aanpak. In januari volgend jaar komt dat voorstel dan ter bespreking in de gemeenteraad."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 16 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden