• Floris den Hartog luidde zijn eigen duurzaamheidsproject in met een zelf geschreven speech.
• Floris den Hartog luidde zijn eigen duurzaamheidsproject in met een zelf geschreven speech.

Floris den Hartog (10) uit Groot-Ammers luidt eigen duurzaamheidsproject in

Algemeen 1.240 keer gelezen

GROOT-AMMERS • Floris den Hartog (10) uit Groot-Ammers opende op woensdag 18 mei zijn eigen project 'Stap voor stap voor een beter Milieu'. De leerling uit groep 6 van CBS Eben Haëzer zorgde er helemaal alleen voor dat de school vanaf nu een duurzame periode tegemoet gaat.

Het project houdt in dat alle klassen van de school zich actief gaan bezighouden met het scheiden van afval. Floris bedacht het idee tijdens een ochtend in de plusgroep. Daarin werd van hem verwacht dat hij een doel voor zichzelf opstelde.

Duurzaamheid was een onderwerp dat hem aansprak en begin maart besloot hij schooldirecteur Jaco Cabaret een mail te sturen. "Daarin schreef hij dat het hem een goed idee leek om beter voor het milieu te gaan zorgen. Het afval zou hier nog beter gescheiden kunnen worden", zegt Cabaret.

Extra prullenbakken
Daar stond de school voor open en dus kon het grote werk voor Floris beginnen. Hij nam contact op met de gemeente om te vragen of ze hem konden helpen met subsidie voor extra prullenbakken en belde met Waardlanden om te vragen of zij het afval in het vervolg konden ophalen. En met succes. De school krijgt diverse nieuwe afvalcontainers en de huur die Eben Haëzer betaalt voor de containers en het ophalen van het vuil wordt kwijtgescholden.

Speech
Met een speech en een druk op de toeter van een veegmachine van Waardlanden zorgde Floris zelf voor de start van het project. "Ik vind het heel belangrijk dat iedereen duurzaam probeert te leven. Als dit niet gebeurt, wordt de wereld erg vies en het is belangrijk dat de mensen na ons ook gezond kunnen leven." Ook wilde hij tijdens zijn praatje nog kwijt dat de kinderen er goed op moeten letten dat het afval ook thuis op een juiste manier gescheiden wordt.

Trots
Cabaret is trots op de tienjarige leerling. "Dit traject heeft een dubbele waarde. Floris heeft er heel veel van geleerd door de initiatieven die hij moest nemen en als school profiteren we er ook nog van. Bovendien kunnen we met het geld dat we besparen nu andere dingen doen. Er wordt gedacht aan het oprichten van een leerlingenraad. Die moet gaan bestaan uit kinderen uit de groepen vijf tot en met acht. Zij hebben een frisse blik op de school en kijken net weer iets anders tegen dingen aan dan wij." Floris zelf heeft er ook al zijn ideeën over. "Ik zou het leuk vinden als er van dit geld zonnepanelen worden gekocht."

Na afloop van Floris' speech konden de groepen vier tot en met zeven een kijkje nemen bij de veegwagen van Waardlanden. De groepen één tot en met acht kregen nog een gastles verzorgd. Hen werd verteld waarom afval scheiden zo belangrijk is en wat er wel en niet in welke afvalbak mag.

Leendert Kamsteeg

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden