• Artsen Paulien Vermaas en Peter de Vries van de apotheekhoudende huisartsenpraktijk in Arkel. Foto: Bert Bons
• Artsen Paulien Vermaas en Peter de Vries van de apotheekhoudende huisartsenpraktijk in Arkel. Foto: Bert Bons
update

Gemeentebestuur Giessenlanden schiet Apotheek Arkel te hulp

Algemeen 930 keer gelezen

ARKEL • Het gemeentebestuur van Giessenlanden gaat actie ondernemen om de apotheek van Arkel te behouden voor het dorp. Ook de Dorpsraad van Arkel spant zich met meerdere, nieuwe acties in voor dit doel.

"Het komt de leefbaarheid van Arkel niet ten goede wanneer de apotheek in het dorp niet meer beschikbaar zou zijn voor de inwoners van Arkel", legt wethouder Elisabeth van Leeuwen uit. De gemeente Giessenlanden gaat contact leggen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om het voorgenomen besluit om de apotheek deels te sluiten, terug te draaien.

Door een ingewikkelde regel van Farmatec, die de vergunningaanvragen van het ministerie toetst, zou de apotheek van Arkel nog wel mogen openblijven voor inwoners van Hoogblokland, Hoornaar, Nieuwland en Kedichem, maar niet voor de eigen inwoners. Zij wonen namelijk binnen een straal van 4,5 kilometer van een andere apotheek in Gorinchem en kunnen daarheen met het openbaar vervoer. Dat vindt iedereen een vreemde constructie.

Gezond verstand
"Als je hier met een dosis gezond verstand naar kijkt, dan is het natuurlijk duidelijk dat dit niet wenselijk is", vervolgt wethouder Van Leeuwen. De gemeente is bezig met het opstellen van een brief die zo snel mogelijk verstuurd wordt naar het ministerie. Er is haast bij, omdat er binnen enkele weken een uitspraak komt over de nieuwe vergunning voor de Apotheek Arkel.

Handtekeningenactie
Intussen loopt de handtekeningenactie die de Dorpsraad van Arkel is gestart, bijzonder goed. Er zijn donderdag 3 maart inmiddels ruim 2000 handtekeningen geplaatst, wat voor een dorp van ongeveer 3200 inwoners een hoge score is. Want in die 3200 zijn minderjarigen inbegrepen en die mogen de petitie niet ondertekenen.

RTV Rijnmond heeft afgelopen maandag opnames gemaakt en via Facebook de inwoners opgeroepen massaal naar het gezondheidscentrum op het Raadhuisplein te komen om zo de actie kracht bij te zetten. Dinsdag heeft SBS 6 opnames voor Hart  van Nederland gemaakt. Dit werd om 18.00 uur en in de late editie uitgezonden.

"Wij hebben tevens contact gezocht met het dorp Annen in Drenthe, die in dezelfde situatie verkeren als Arkel", vertelt Hans van Geffen van de Dorpsraad Arkel. "Zij hebben ons een aantal tips gegeven over welke stappen zij hadden ondernomen."

Petitie
Een heel belangrijke tip was dat zij een aanvraag hadden ingediend om een petitie te mogen aanbieden aan de vaste kamercommissie van de Tweede Kamer. Van Geffen: "Dus hebben wij snel afgelopen zaterdag ook een aanvraag weggestuurd. Gelukkig zijn we op tijd om ook een petitie te mogen aanbieden,hebben we vandaag (donderdag 3 maart, red.) begrepen."

De petitie zal worden aangeboden op woensdag 16 maart. De volgende dag, op donderdag 17 maart, worden in de Tweede Kamer, in het algemeen overleg, door leden van vier politieke partijen vragen gesteld aan minister Schippers om deze maatregel van sluiten van de apotheken van tafel te krijgen.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden