Peter Krauweel:
Peter Krauweel: "Het gerinkel in je oor heeft vooral in de beginfase een enorme impact op je dagelijks handelen." Foto: Marijke Verhoef

Peter Krauweel: 'Oorsuizen heeft een enorme impact op je leven'

Algemeen 763 keer gelezen

GIESSEN-OUDEKERK • Tijdens de Week van het Oorsuizen van 8 tot 14 februari vraagt stichting Hoormij aandacht voor tinnitus. Ervaringsdeskundige Peter Krauweel (60) uit Giessen-Oudekerk vraagt aandacht voor preventie. "Jongeren onderschatten de gevaren."

 In Nederland hebben zo'n 1,2 miljoen mensen te maken met een vorm van tinnitus. Voor de Alblasserwaard zou dat betekenen dat een slordige 10.000 inwoners er in bepaalde mate last van hebben. De één hoort een pieptoon, de ander brommen, zoemen, fluiten of een combinatie daarvan. 

Krauweel heeft reeds acht jaar 24 uur per dag te maken met een harde hoge pieptoon in zijn linker oor. "Ik zat niet naast een speaker in de disco en stond ook niet achter een dreunende machine in een fabriek, maar werkte in de technische beveiligingsbranche. De herrie kwam pas op de voorgrond toen ik in 2008 tot rust kwam na een burn-out. De pieptoon ging echter niet meer weg." 

Impact
"Het gerinkel in je oor heeft vooral in de beginfase enorme impact op je dagelijks handelen. Als de pieptoon geen moment verdwijnt, raak je in paniek. Ik kon mij destijds niet meer concentreren. En als je moe bent, raak je geprikkeld. In slaap vallen lukte wel, maar die piep wekte me steeds. Het hele gezin leed er onder. Nadat ik destijds na diepgaand onderzoek door de kno-arts medisch gezond was verklaard, moest ik verder zoeken."

Informatie
Via de landelijke patiëntenvereniging Stichting Hoormij leerde hij hoe met tinnitus om te gaan. "Je moet het een onderdeel van jezelf maken. Het lukte me steeds beter om de invloed van tinnitus naar de achtergrond te verplaatsen. Het was heftig, maar met vallen en opstaan heb ik ook mijn balans gevonden. Ontspanning heeft een helende werking en voorkomt terugval. Niet doordenderen, maar af en toe een korte pauze nemen. Regelmaat, gezond leven, sporten, afleiding zoeken in hobby's, luisteren naar zachte muziek; dat zijn toch wel de sleutels tot herstel."

Preventie
Sinds de 'Week van het Oorsuizen' in 2015 combineert Krauweel klussen en docentschap met vrijwilligerswerk voor de Stichting Hoormij. "Als ervaringsdeskundige werk ik tijdens informatiebijeenkomsten samen met kno-artsen, audiologen en psychologen. We hebben oog voor jongeren die de gevaren onderschatten en zetten nadrukkelijk in op preventie. In de leeftijdscategorie tot 25 jaar loopt een kwart van hen blijvende gehoorbeschadiging op, waarvan een groot deel met tinnitus. Het raakt me echt als ik een kind tijdens een feest bij zo'n knetterende luidspreker zie staan en de ouders het gevaar bagatelliseren. Vaak merk je enkele weken later dat je gehoor blijft haperen. Dan is het te laat."

Niet alleen
De inwoner van Giessen-Oudekerk is er niet op uit om louter negatieve geluiden te laten horen. "Voorkomen heeft prioriteit, maar omgaan met tinnitus is zeker zo belangrijk. Wanhoop niet. Veel mensen hebben hulp en verwerkingstijd nodig maar hervinden hun evenwicht door hun levensstijl aan te passen. We merken dat bijeenkomsten over oorsuizen massaal worden bezocht. We vertellen daar een objectief verhaal. Het is ook in de 'Week van het Oorsuizen' ons streven om lotgenoten het gevoel te geven dat zij er niet alleen voorstaan."

Pieter van der Laan

Marijke Verhoef

Bladmanager/redacteur special products

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 10 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 12 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden