Boek over Woudrichems burgemeester in oorlogstijd

WOUDRICHEM • In zijn nieuwe boek ‘Wees vooral een burgemeester voor allen’ richt Bert van Straten, geboren in Woudrichem, zich in het bijzonder op de burgemeester van de voormalige gemeente Woudrichem. 

Een verhaal dat niet alleen gaat over de burgemeester, maar vooral over de teloorgang van Joodse Woerkummers en de rol van het plaatselijke bestuur daarin. Een verhaal over de Joodse geschiedenis in de streek waarmee Van Straten in de jaren negentig begon en nu afsluit, zoals het zich laat aanzien in het laatste hoofdstuk.

Regionale geschiedschrijving

Van Straten houdt zich al langere tijd bezig met de geschiedenis van Woudrichem en het Land van Heusden en Altena, met in het bijzonder de geschiedenis van de Joden en Tweede Wereldoorlog. Hij heeft al in allerlei verschillende vormen gepubliceerd en in dit boek schetst hij niet alleen een beeld en geschiedenis van burgemeester Van der Lely, maar geeft hij ook een duidelijk beeld van hoe het stadsbestuur er in het begin van de Tweede Wereldoorlog aan toe ging. In zijn onderzoek wordt elke steen omgekeerd en haalt hij verschillende bronnen aan, waardoor er een compleet beeld neergezet wordt. Hiermee levert Van Straten een waardevolle bijdrage aan de regionale geschiedschrijving. Dit boek wordt vanaf vrijdag 26 april uitgegeven door Uitgeverij Boekscout uit Soest.