• Wilhelmina'26 - Roda Boys (0-1).
• Wilhelmina'26 - Roda Boys (0-1). Foto: Jan Noorlandt

Wilhelmina’26 onderuit in Maasderby

WIJK EN AALBURG • Rico Grandia zich kronen tot matchwinnaar bij Roda Boys dat goede zaken deed en koploper Theole tot op een punt naderde. 

Het was even genieten voor Roda Boys, waar Rico Grandia dus de man of the match was met de 0-1 halverwege de tweede helft. De gasten uit Aalst hadden niet alleen Wilhelmina’26 op de knieën gekregen in de strijdvolle derby, maar komen nu volop in de kampioensstrijd met Theole, dat verloor met 3-2 bij SV Parkhout. De Aalstenaren zijn de koploper in de tweede klasse tot op een punt genaderd, zodat het nog een spannend slot gaat worden. 

Meteen het initiatief 

In de wedstrijd pakte Roda Boys meteen het initiatief tegen Wilhelmina’26. Direct was er al een mogelijkheid voor Toby Tan. De grabbelde keeper Joran de Laat bij Wilhelmina’26 kon de linke inzet nog net van de doellijn halen. Na een kwartier liet de goalie van Wilhelmina’26 zich nogmaals gelden en strandde Nils Loef op de sluitpost. Bij het vervolg keerde de keeper met een reflex met de voet ook het vervolg van Tulughan Turkman.

Wilhelmina’26 kwam niet verder dan een paar hoekschoppen tegen de solide verdediging van de Aalstenaren onder leiding van Sven van Ingen, die nog wel bijna de bal in eigen doel kopte, maar het geluk van de dwarslat had. De gewezen speler van Kozakken Boys verklaarde dat het nog wennen is bij Roda Boys. 

“Ik denk dat je niet vaak zulke velden ziet”, wierp hij nog een blik op het omgewoelde strijdperk op de Ebbe. “Dat heb ik nog maar weinig gezien. Het was matig met slecht voetbal, maar wel strijd. Aan de andere kant halen we uit acht wedstrijden na de winterstop tweeëntwintig punten. Ik ben blij dat we winnen. Ik denk dat we nu wel richting het kampioenschap gaan.”

Zelfde spelbeeld 

Na de rust hetzelfde spelbeeld. Roda Boys probeerde de druk verder op te voeren en de Wijk en Aalburgers bleven loeren op de counter. Na twintig minuten in het tweede deel besloot trainer Omer Kaya de met een gebroken teen kampende Samuel Hartgers toch maar als pinch-hitter te brengen. Er kwam wel meer vuur in de wedstrijd, maar ook Hartgers kreeg geen centimeter ruimte van de verdedigers bij de bezoekers.

Even later kregen de Aalsternaren wel even de ruimte. De doorkomende verdediger Rico Grandia regeerde attent op de steekbal van Toby Tan en schoot de 0-1 in de verre hoek. Daarmee was het pleit beslecht. Wilhelmina’26 kroop uit de schulp en probeerde nog tot een slotoffensief te komen, maar kon voor in geen vuist meer maken. 

Weinig te verwijten

Trainer Omer Kaya kon zijn ploeg weinig verwijten. De Wijk en Aalburgers hadden gevochten voor wat ze waard waren. Kaya: “Het valt natuurlijk altijd slecht als je verliest. Door een fout zetten we Roda Boys in de zetel. Dat was jammer, want de jongens hebben gestreden tot de laatste minuut. Daar ben ik wel trots op. Ik denk dat wij het ondanks het verlies prima gedaan hebben. Het was moeilijk om iets te creëren en dan is het ‘God zegen de greep’. Eigenlijk was het gezien de tweede helft een gelijkspel wel terecht geweest, maar het mocht niet zo zijn.”

Geen kans weggegeven

Bij collega Piet de Kruif smaakte de overwinning goed. “Het slechte veld en de wind waren in ons nadeel, maar uiteindelijk hebben we over negentig minuten geen kans weg gegeven en als we een goal maken, dan is het meestal wel bekeken. Het is allemaal degelijker geworden bij ons. Verdedigend staat het goed, we werken hard en doen ons best. Ik ben super tevreden hoe het gaat. Wat de kampioensrace betreft, weten we nu door het verlies van Theole dat het kan. We moeten zelf onze wedstrijden blijven winnen en hard blijven werken.”

Nico van Es