Coalitie: weinig ruimte om te onderhandelen

alblasserwaard • Is er nog te praten met de provincie over het terugschroeven van de hoeveelheid groene stroom die Gorinchem en Molenlanden op moeten gaan wekken? Coalitiepartijen GroenLinks-PvdA, CDA, VVD en BBB zijn daar niet eensgezind over. 

Waar de vier partijen het over eens zijn: aan gemaakte afspraken willen zij de gemeenten houden. Alleen: is het RES-bod, in 2021 op vrijwillige basis gedaan, een verplichting? BBB-Provinciale Statenlid Ward Meijroos: "Het is een bod, geen verplichting." Hij verwijst naar de ruimte die de herijking van het RES-bod in de RES 2.0 biedt. Ook noemt hij de schriftelijke vragen, samen met onder meer de VVD ingediend. "Wij denken dat het wijs is om het windturbineverhaal even op de rem te zetten." Namens de VVD stellen Provinciale Statenleden Axel Broekhuizen en Mirjam Nelisse: "Waar nodig gaat de provincie in gesprek om te kijken waar de schoen wringt. Niemand ziet graag een windturbine in zijn achtertuin komen, zeker niet in Molenlanden met zijn rijke historie en prachtige landschap." 

Tegelijkertijd wil de VVD de opgave niet doorschuiven naar andere regio's. "Laten we niet vergeten dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt. Mochten er onoverkomelijke bezwaren zijn, dan staan we natuurlijk open voor dialoog. Maar ons uitgangspunt blijft dat iedereen een steentje bijdraagt aan de energietransitie, op een manier die zo goed mogelijk past bij de lokale context."

Tea Both-Verhoeven (CDA) vindt ook: wat gemeenten beloofd hebben, moet uitgevoerd worden. "Al beseffen we dat het gevoelig ligt. Voor ons is wel belangrijk dat locaties voor het opwekken van groene stroom aansluiten bij bestaande infrastructuur en grote gebruikers. Maar er komt nog een veel grotere opgave aan rondom energietransitie. De toezeggingen die de RES-regio's hebben gedaan, zijn hard nodig. "

Camille de Luca Schwartz (GroenLinks-PvdA) is het met haar eens. "Het gaat niet om wat er op papier staat, maar om de totale behoefte aan groene stroom. We weten nu al dat we het met alle RES-boden bij elkaar niet gaan redden. Gemeenten zijn mede-verantwoordelijk voor de gemaakte afspraken. Als provincie hebben wij de rol hen daaraan te houden."