• Wim den Besten, Jan Boele en Jacques Verhagen tonen de website van HANCA.
• Wim den Besten, Jan Boele en Jacques Verhagen tonen de website van HANCA. Foto: Geurt Mouthaan

HANCA: Het Wikipedia van de Alblasserwaard

Nieuws

MOLENLANDEN • Een jochie uit groep 6 dat een spreekbeurt houdt over gevelstenen in oude boerderijen en een ambtenaar die de haalbaarheid van een miljoenenproject moet beoordelen: ze surfen allebei naar de website van stichting HANCA. 

Op hanca.nl is door tientallen streekgenoten de afgelopen jaren een schat aan informatie over de cultuurhistorie en archeologie in de gemeente Molenlanden toegankelijk gemaakt. Een klik met de muis en je leest over donk Het Kerkhof in Brandwijk (vlakbij de ‘echte’ Donk), een verdwenen wipmolen tussen Oud-Alblas en Alblasserdam en de Beatrixboom in Hoogblokland. Teksten en foto’s downloaden? Geen probleem, dat mag gewoon.

Even terug in de tijd
Terug in de tijd: de gemeente Molenwaard vraagt in 2014 aan het Gebiedsplatform Alblasserwaard en Vijfheerenlanden om gegevens over het landschap bijeen te brengen. Ambtenaren met onvoldoende gebiedskennis kunnen dat dan gebruiken bij hun werk. “De drie historische verenigingen, landschapsvereniging Den Hâneker, Stichting Boerderij & Erf, de Natuur- en Vogelwacht en de Archeologische Werkgroep Nederland afdeling Lek en Merwede zijn met dat verzoek aan de slag gegaan”, vertelt Jan Boele.  

Samen met Wim den Besten uit Hoogblokland en Jacques Verhagen uit Nieuw-Lekkerland is de Bleskensgraver bestuurslid van de stichting die ontstond: Historisch, Archeologisch en Natuur Collectief Alblasserwaard (HANCA). Vrijwilligers van de aangesloten clubs gingen de boer op om informatie op te halen en foto’s te maken. “In 2017 hebben we het resultaat overhandigd aan de gemeente.”

De herindeling zorgde voor de vraag naar uitbreiding. De drie historische verenigingen van Giessenlanden sloten zich aan. Zij brachten van hun kant de input in. “Daarnaast wilde de gemeente graag dat we historisch interessante graven op zouden nemen. Dat hebben we ook gedaan.”

Trots op monnikenwerk
Monnikenwerk. Zo kun je het wel omschrijven. De drie bestuursleden zijn er trots op. “Het is toch prachtig om te zien hoe je de kennis uit het gebied en de betrokkenheid bij onze streek hiervoor in kunt zetten. Had je dit aan een bedrijf uitbesteed, dan had het tonnen gekost. En door de duizenden leden van onze verenigingen is het draagvlak heel groot.”

De schat aan historische en actuele informatie wordt steeds groter

Het is nooit af
Dankzij Arjan van Rees uit Brandwijk zijn alle gegevens samengebracht op www.hanca.nl. HANCA presenteert het eindresultaat 4 april aan wethouder Maarten van Helden. Hoewel, eindresultaat? “Dit is nooit af. De verenigingen blijven betrokken. Bijvoorbeeld om aan te geven als een boerderij gesloopt is. De gegevens blijven staan, maar er komt de kanttekening bij dat het pand weg is. De schat aan historische en actuele informatie wordt steeds groter. Ook denken we aan het toevoegen van fiets- en wandelroutes, voor bezoekers aan onze streek die nieuwsgierig zijn naar de achtergronden van wat zij tegenkomen.”

Inmiddels voert HANCA overleg met Gorinchem en Vijfheerenlanden, de provincies Zuid-Holland en Utrecht en Waterschap Rivierenland. “Zij zijn zeer geïnteresseerd. We kijken naar de kansen om hen aan te laten sluiten op onze site.”

In één oogopslag de (cultuur)historie van een groot deel van de Alblasserwaard overzien? Dat kan op de site van stichting HANCA.