• Limonade na de opening van de Maakplaats.
• Limonade na de opening van de Maakplaats. Foto: Aangeleverd

AanZet opent nieuwe Maakplaats in de Bibliotheek van Papendrecht

Nieuws

PAPENDRECHT • Onder het genot van kinderchampagne heeft Bibliotheek AanZet op woensdag 17 april de nieuwe Maakplaats in Bibliotheek Papendrecht geopend.

Kinderen vanuit het kinderparticipatietraject knipten het lintje door en begonnen direct met een informatieve tekenworkshop. Maakplaats is de creatiefste plek in de bieb, waar kinderen onder begeleiding aan de slag gaan met creatieve projecten rond taal, techniek en toekomst.

De opening was een speciaal moment, aangezien juist deze kinderen hebben meegedacht over hoe de Maakplaats eruit moet komen te zien en welke activiteiten er gegeven kunnen worden. ‘Het is juist zo leuk om hier samen met andere kinderen iets te doen,’ zei één van de kinderen.

AanZet biedt met Maakplaats juist die unieke plek waar kinderen samen creatief bezig kunnen zijn en nieuwe vaardigheden en talenten kunnen ontwikkelen. Een robot bouwen, je eigen spelletje maken, leren handletteren of zoals bij deze opening een vos en een uil leren tekenen, het kan allemaal.

Laagdrempelig
De nieuwste plek, waar kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met maakonderwijs, werd direct in gebruik genomen. Van 14:00 tot 15:30 uur werd er een tekenworkshop gegeven waarin de kinderen een vos en een uil gingen tekenen.

Onder begeleiding van een enthousiaste begeleider werd eerst instructie gegeven en het gesprek gestart over wat vossen zijn en waar ze vandaan komen. Wist je bijvoorbeeld dat de vos familie is van de hond? De kinderen gingen er enthousiast mee aan de slag aan de hand van een instructieblad. Ook over de uil kwamen interessante weetjes voorbij, waarna de kinderen meerdere soorten uilen konden tekenen.

Klein prijsje
‘Een tekenworkshop is zo duur,’ zei een meisje toen haar gevraagd werd waarom ze de workshop zo leuk vond. Dat is exact waarom Maakplaats zo’n uitkomst is. Gratis of tegen een klein prijsje aan de slag met creatief bezig zijn en spullen die je thuis misschien niet hebt, terwijl er ook nog op een leuke manier wordt geleerd. Deze workshop was in elk geval volgens zowel de kinderen als de ouders een groot succes.

Kinderparticipatie
Maakplaats is ontwikkeld dankzij een groepje kinderen in een kinderparticipatietraject. In plaats van te bedenken wat kinderen zouden willen, kwam er een groepje kinderen bijeen, onder begeleiding van Bibliotheek AanZet en een psycholoog, om te vertellen hoe zij de Maakplaats eruit zouden willen laten zien. In drie sessies kwamen zij met ideeën, maakten een moodboard en gingen we in gesprek. Zolang het maar iets creatiefs is wat ze niet thuis kunnen doen. ‘Het samen doen is juist zo leuk,’ zei één van de kinderen.

Veel mogelijkheden
De wereld verandert snel en daarmee ontstaan er een hoop mogelijkheden, vaardigheden en technologieën. Ook voor kinderen biedt dit veel nieuwe kansen en wekt interesse. Wie wil er niet zelf een robot leren programmeren, meer leren over architectuur via Minecraft, leren handletteren of zelf een computerspel leren maken?

Bibliotheek AanZet biedt met de Maakplaats een dynamische plek in de bibliotheek waar kinderen van 6 tot en met 12 jaar, tijdens inloopmomenten en onder begeleiding van medewerkers, hun talenten en interesses kunnen ontdekken, terwijl ze zich ontwikkelen op het gebied van techniek en taal.

Maakplaats leert kinderen nieuwe vaardigheden die ze in de toekomst goed kunnen gebruiken, laat ze kennismaken met leeftijdsgenoten en draagt bij aan hun ontwikkeling in de moderne tijd. Het biedt ook een gratis en betaalbare buitenschoolse activiteit waar ouders hun kinderen naartoe kunnen waar de tijd, middelen en begeleiding aanwezig is om creatief te leren. Een perfecte combinatie voor zowel ouder als kind. Er is altijd een Maakplaats in de buurt.

Kijk voor meer informatie op https://www.bibliotheekaanzet.nl/maakplaats.

Workshops
Maakplaats biedt naast de gratis inloopmomenten ook workshops aan. Tegen een kleine vergoeding kun je je kind inschrijven voor een speciale workshop onder begeleiding van een professional. Ontdek bijvoorbeeld hoe je drones kunt besturen, leer alles over technisch Lego of maak je eigen slijm en ontdek alle ins en outs.