• Een scène uit De Bokkenrijders.
• Een scène uit De Bokkenrijders. Foto: Richard van Hoek

Leerlingen De Lage Waard duiken in het verleden met toneelstuk over 18e-eeuwse Bokkenrijders

Nieuws

PAPENDRECHT • Leerlingen van CSG De Lage Waard uit Papendrecht brachten vorige week de strijd tussen arm en rijk uit de 18e eeuw opnieuw tot leven in een meeslepend toneelstuk met de titel ‘De Bokkenrijders’.

Dit historische stuk verkende de complexe dynamiek van onrechtvaardigheid en verzet tegen onderdrukking, een thema dat nog steeds actueel is.

Genadeloos regeren
“Het verhaal gaat over een arm vissersgezin uit Westkapelle dat worstelt om het hoofd boven water te houden in een wereld waar de rijke elite genadeloos regeert. Hun leven neemt een dramatische wending wanneer ze betrokken raken bij De Bokkenrijders, een groep die zowel gevreesd als bewonderd wordt door de gemeenschap.” legt docent Yolanda van Andel, één van de regisseurs van het stuk uit.

“De Bokkenrijders laat zien hoe sommige mensen een verkeerd beeld van anderen kunnen schetsen om er zelf beter van te worden. De misleiding en strijd tegen onrecht die destijds speelden, vinden we eigenlijk vandaag de dag nog steeds terug, denk maar aan social media. Het toneelstuk heeft onze leerlingen niet alleen dichter bij de geschiedenis gebracht, maar ook kritische denkvaardigheden bijgebracht die zij kunnen toepassen in hun dagelijks leven, terwijl het toneelstuk tegelijkertijd ook echt met veel humor werd gebracht.”

Vijftig leerlingen
De Bokkenrijders werd gespeeld door ruim vijftig leerlingen. Zij oefenden vanaf de herfstvakantie elke vrijdagmiddag tijdens de projecturen van Eigen Koers hun tekst, liedjes en danspassen onder regie van de enthousiaste docenten Ottelien Sebus, Simone Leeuwesteijn, Michiel van Nieuwkoop, Yolanda van Andel en oud-leerling Duncan Cnossen.

Daarnaast maakte een grote groep leerlingen samen met Jona Bevelander, docent beeldende vorming het decor en verzorgde een groep leerlingen het licht en geluid. De decorploeg zorgde tijdens de voorstelling ook voor de decorwisselingen.

Grote uitdaging
Jona vertelt: “Het decor was dit jaar een grote uitdaging, want bijna iedere scène speelde zich ergens anders af. En ze wisselden elkaar ook in rap tempo af. We moesten daarom heel creatief zijn met de decorstukken en ervoor zorgen dat één decorstuk meerdere functies had, zodat ie bij de wisseling op het podium kon blijven staan, maar dat is helemaal gelukt hoor. Het publiek genoot zichtbaar van de fantastische voorstelling”.

De leerlingen speelden het toneelstuk drie avonden voor leerlingen, ouders en medewerkers en een ochtend voor 300 basisschoolleerlingen van groep 7 uit de regio. De basisschoolleerlingen waren laaiend enthousiast over het stuk en lachten veel om de humoristische scenes.