Het Harmonie Dagorkest Krimpenerwaard, HDK, verzorgt op Koningsdag een concert in de hal van de Tuyter in Krimpen a/d IJssel.
Het Harmonie Dagorkest Krimpenerwaard, HDK, verzorgt op Koningsdag een concert in de hal van de Tuyter in Krimpen a/d IJssel. Foto: aangeleverd

dinsdag 23 april

Workshop verhalen vertellen
18:30-22:00 Lekkerkerk, Amicitia. Een professionele verteller verzorgt een gratis workshop verhalen vertellen voor 'Lekkerkerk Vertelt'. Deelnemers krijgen de kans om hun vertelvaardigheden te ontwikkelen. Voor meer informatie: lekkerkerkvertelt@dewoordentuin.nl.

Niki Jacobs in Concert - De Ballade van Mauthausen
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. In dit fenomenale theaterconcert komt alles samen, vanaf de eerste tot en met de laatste noot word je als luisteraar meegenomen naar een parallel universum waarin de enorme verscheidenheid aan emoties je optilt, laat vliegen en weer laat landen. Niki Jacobs zingt al meer dan twintig jaar in het Jiddisch voor een groot publiek over de hele wereld. Zij wordt internationaal gezien als een van de beste vertolkers van het Europese Jiddische lied. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

woensdag 24 april

Yin yoga
9:00-10:00 Schoonhoven, Baraq, Het Bastion 5. Wekelijkse yin yoga les. Met aandacht voor ademhaling, ontspanning, flexibiliteit en mobiliteit. Yin yoga is gericht op het dieper liggende bindweefsel. ‘In deze rustige les leer je luisteren naar wat jouw lichaam nodig heeft’. Gratis proefles.

Open schaakavond
19:30 Schoonhoven, wijkcentrum ‘t Huis van Noord, basisschool De Vlieger, Voltastraat 2 (ingang Leeghwaterstraat 1). In wijkcentrum ‘t Huis van Noord is er wekelijks op woensdag een schaakavond waar liefhebbers van het klassieke bordspel het tegen elkaar kunnen opnemen. De schaakavonden staan open voor iedereen, ongeacht leeftijd en niveau. Voor meer informatie: schaken@hhvn.nl.

Bingo
19:30 Krimpen a/d Lek, Cultuurhuis. De bingoavond (18+) bestaat uit tien rondes. Kaarten kosten 11,50 euro en zijn online verkrijgbaar via www.cultuurhuiskrimpenaandelek.nl of bij de receptie op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

The Kik - Bal Populaire
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Levensliederen, smartlappen en tranentrekkers: het was een kwestie van tijd voordat The Kik, onder aanvoering van Dave von Raven, zich eraan zou wagen. In de periode waarin alle goede sfeer voorgoed verdwenen leek, bouwde Dave een eigen kroegje in zijn huis. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Lezing: 'Dirck Volkersz. Coornhert'.
20:15 Haastrecht, Cultureel Centrum Concordia. De Historische Vereniging Haastrecht houdt vanaf 19.30 uur haar algemene ledenvergadering. Om 20.15 uur volgt, ook voor niet-leden, de lezing: 'Dirck Volkerszoon Coornhert'. Deze is vrij toegankelijk.

Het Wim Sonneveld Complex - Via Rudolphi producties
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. 'Goedenavond, goedenavond, goedenavond, ik ben zo blij dat u hier allemaal weer bent. Goedenavond, goedenavond, goedenavond, toen ik u zag heb ik u dadelijk herkend.' Met wijd gespreide armen in zijn ruim zittende bruine pak, heet Wim Sonneveld (1917-1974) het publiek welkom. Niet één keer, maar twee: theatermakers Tarik Moree en Tim Olivier Somer vertolken beiden de cabaretier. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

donderdag 25 april

Waarom Truus? - Margje Wittermans - donderdagmatinee
14:30 Gouda, Goudse Schouwburg. De kinderloze Geertruida (Truus) Wijsmuller-Meijer, altijd al begaan met het sociale lot van anderen, ontpopt zich na 1932 als de nazi's aan de macht komen tot helper en begeleider van duizenden Joodse kindvluchtelingen. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Danny Vera - DNA - Theatertour
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. De Middelburgse singer-songwriter Danny Vera schrijft al sinds zijn tienerjaren liedjes over het leven, de liefde en de dood. Danny scoorde in 2019 met het nummer Roller Coaster een dijk van een hit en werd tegelijkertijd door heel Nederland in het hart gesloten. Het nummer brak onlangs door de grens van 100 miljoen streams. Roller Coaster kwam zelfs op 1 in de Top 2000 van 2020 en is ondertussen een vaste waarde in de top 3 van de populaire hitlijst. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Uitvoering voorjaarsproject Huismuziek Krimpenerwaard
20:00 Krimpen a/d IJssel, De Wingerd, Populierenlaan 90A. Huismuziek Krimpenerwaard geeft een uitvoering van haar voorjaarsproject 'Planeet Aarde: een muzikale ode'. Gebracht wordt een programma waarin de natuur tot leven komt en schoonheid van de aarde wordt gevierd. Van de majestueuze klanken van Händel's 'Royal Music of the Fireworks', het vrolijke 'Sunset in Rio' tot het fraaie lied 'De Zee' van Toon Hermans. Toegang is gratis, maar een donatie wordt gewaardeerd.

Lezing over wijnbouw in Schoonhoven
20:00 Schoonhoven, Arto Theater, Het Klooster 5. Historicus en vinoloog Mariëlla Beukers verzorgt een lezing voor de historische vereniging Schoonhoven, waarbij ze zal spreken over de wijnbouw in Schoonhoven tijdens de late middeleeuwen rondom het kasteel van de graven van Blois. Ze zal in haar verhaal het hofleven en de wijnen van die tijd belichten. Na afloop van de lezing, in samenwerking met wijnhandel Oostendrop, is er een wijnproeverij met wijnen die gemaakt zijn van druiven die ook in de middeleeuwen verbouwd werden. De toegang is vrij, ook voor niet-leden.

vrijdag 26 april

Gymnastiek in Ammerstol
9:00-9:45 Ammerstol, H. Zanenhuis, Ds. Hugenholtzstraat 4. Deze wekelijkse les, geleid door Conny Ponsen, heeft als hoofddoel om zolang mogelijk beweeglijk te blijven. De oefeningen worden op muziek uitgevoerd en richten zich op alle spiergroepen in het lichaam, van top tot teen. De les omvat loopoefeningen, stoeloefeningen voor spierversterking en een vrolijk spel dat ook de mentale alertheid stimuleert. Iedereen die graag in een groepsomgeving aan zijn of haar conditie wil werken, is welkom om eens te komen kijken of een proefles mee te doen.

Nacht van Oranje
20:30-2:00 Stolwijk, Het Kwartier. Voorafgaand aan Koningsdag vindt in Het Kwartier in Stolwijk traditiegetrouw de Nacht van Oranje plaats. Ook dit jaar kunnen bezoekers genieten van een gezellige avond vol optredens, waaronder die van de regionale coverband Toch Vet. De toegang is gratis.

zaterdag 27 april

Koningsconcert Harmonie Dagorkest Krimpenerwaard
14:30-16:00 Krimpen a/d IJssel, De Tuyter. Het Harmonie Dagorkest Krimpenerwaard, HDK, verzorgt een Koningsconcert in de hal van de Tuyter. Het orkest, onder leiding van Karin Snel, brengt een gevarieerd muzikaal programma met een Oranje sausje. Van klassiek, walsen, Gouwe Ouwe tot diverse film/musical muziek. Iedereen kan tijdens het concert vrij in- en uitlopen.

Oranjeconcert
19:00-20:15 Krimpen a/d IJssel, Sionskerk. Op Koningsdag wordt traditiegetrouw het feestelijke Oranjeconcert gegeven in de Sionskerk. Dit jaar wordt het concert verzorgd door Arie van der Vlist (orgel), 3Voices (zang) en Tim van Geest (piano). Daarnaast is er ook gelegenheid tot samenzang. De toegang is vrij.

zondag 28 april

Brunch
12:00 Schoonhoven, De Ark, Groene Singel 10. In De Ark wordt op de laatste zondag van de maand een brunch georganiseerd. Bedoeld voor wie zin heeft om anderen te ontmoeten en samen te eten. Organisatie is in handen van de gezamenlijke kerken in Schoonhoven. Iedereen is welkom, aanmelden is niet nodig.

McWerff bij Wine o'clock
15:00-17:00 Krimpen a/d Lek, Wine o’clock wijn en tapas, Dorpsstraat 114. Met de muziek van deze enthousiaste 5-koppige coverband uit Krimpen aan den IJssel verandert de wijnbar in een Ierse pub. Veel bekende hits van zowel Nederlandse als buitenlandse bands komen voorbij. De entree is gratis. Reserveren kan via telefoonnummer 06-53120161 of via de website www.wineoclock.nl. Reserveren kan via telefoonnummer 06-53120161 of 06-12139750, of via de website www.wineoclock.nl.

Taizé viering
18:30 Schoonhoven, Protestantse Gemeente 'De Hoeksteen', Albert Schweitzerlaan 2. Liederen en gebeden uit de protestantse broedergemeenschap in Frankrijk vormen de rode draad. Een Taizé viering is een ingetogen dienst waarin de voor Taizé typerende liederen worden gezongen. In deze dienst is er ook ruimte voor meditatie in een moment van stilte.

maandag 29 april

Klaverjassen
19:30 Bergambacht, De Waard. Nieuwe kaartavond bij klaverjasclub De Waard. De uitslag van de vorige speelavond: 1. Hans Mudde, 5.901 punten; 2. Ineke Zwijnenburg, 5.857 punten; 3. Maup Lindenburg, 5.681 punten. De kaarters komen iedere maandagavond bijeen in De Waard, nieuwe belangstellenden zijn welkom.

dinsdag 30 april

Yoga in Ammerstol
10:00-11:00 Ammerstol, H. Zanenhuis, Hugenholtzstraat 4. Wekelijks is er een yogales o.l.v. Arjanne de Leeuw den Bouter. Bij hatha yoga gaat het om verbinden en harmoniseren: om het in balans brengen van lichaam en geest. In de yogales wordt hiervoor gebruik gemaakt van bepaalde lichaamshoudingen en aandacht voor de adem. De lichaamshoudingen kunnen statisch of dynamisch worden uitgevoerd. Belangstellenden kunnen een keertje komen kijken of een proefles meedoen.

Kinderworkshop
11:00/14:00 Schoonhoven, Zilvermuseum. Kinderen kunnen in de meivakantie in het Zilvermuseum hun favoriete lentebeestje maken, met behulp van gereedschap en materiaal van de smid. De workshop wordt gegeven op dinsdag 30 april, woensdag 1 en donderdag 2 mei, om 11.00 en 14.00 uur. Het kost 7,50 euro per kind (exclusief entree, tot 18 jaar gratis onder begeleiding van een betalende volwassene, Museumkaart en Vriendenloterij VIP-kaart geldig). Geschikt voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Reserveren kan vooraf via de museumwebshop.

Linedance
14:00-16:00 Stolwijk, Het Kwartier, Jan Steenlaan 16. Elke dinsdagmiddag is er linedance-les bij de Stolks Kwartier Dansers (SKD). Iedereen is welkom om mee te doen. De eerste kennismaking is vrijblijvend en gratis.

Soosmiddag
14:00-17:00 Ammerstol, H. Zanenhuis, Ds. Hugenholtzstraat 4. Elke dinsdagmiddag is er in het H. Zanenhuis een gezellig samenzijn om met anderen, onder het genot van koffie, thee of iets anders, een spelletje te spelen, zoals klaverjassen, jokeren, rummikub of whisten.

woensdag 1 mei

Yin yoga
9:00-10:00 Schoonhoven, Baraq, Het Bastion 5. Wekelijkse yin yoga les. Met aandacht voor ademhaling, ontspanning, flexibiliteit en mobiliteit. Yin yoga is gericht op het dieper liggende bindweefsel. ‘In deze rustige les leer je luisteren naar wat jouw lichaam nodig heeft’. Gratis proefles.

Kinderworkshop
11:00/14:00 Schoonhoven, Zilvermuseum. Kinderen kunnen in de meivakantie in het Zilvermuseum hun favoriete lentebeestje maken, met behulp van gereedschap en materiaal van de smid. De workshop wordt gegeven op dinsdag 30 april, woensdag 1 en donderdag 2 mei, om 11.00 en 14.00 uur. Het kost 7,50 euro per kind (exclusief entree, tot 18 jaar gratis onder begeleiding van een betalende volwassene, Museumkaart en Vriendenloterij VIP-kaart geldig). Geschikt voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Reserveren kan vooraf via de museumwebshop.

Open schaakavond
19:30 Schoonhoven, wijkcentrum ‘t Huis van Noord, basisschool De Vlieger, Voltastraat 2 (ingang Leeghwaterstraat 1). In wijkcentrum ‘t Huis van Noord is er wekelijks op woensdag een schaakavond waar liefhebbers van het klassieke bordspel het tegen elkaar kunnen opnemen. De schaakavonden staan open voor iedereen, ongeacht leeftijd en niveau. Voor meer informatie: schaken@hhvn.nl.

Wachten op Godot - Het Nationale Theater
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Met Wachten op Godot komt 'het beste toneelstuk aller tijden' terug in de theaters. Geregisseerd door Erik Whien, dé Beckett-regisseur van deze tijd. Jaap Spijkers, Mark Rietman, Joris Smit en Bram Coopmans spelen in dit meesterwerk, dat eeuwig blijft intrigeren. Vol hilariteit, absurditeit, bolhoeden en een boom. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

donderdag 2 mei

Digitaal café Schoonhoven
10:00-11:00 Schoonhoven, bibliotheek, Spoorstraat 3A. Digitaal Café voor vragen over bijvoorbeeld telefoon, tablet of computer. Bibliotheekvrijwilligers staan klaar om te helpen. Er zijn geen kosten aan verbonden en bezoekers hoeven geen lid van de bibliotheek te zijn.

'De wijkagent dichtbij' in bibliotheek Schoonhoven
10:00-12:00 Schoonhoven, bibliotheek, Spoorstraat 3A. De wijkagenten Yasmijn Kloosterman en Jan-Cees van de Lustgraaf zijn weer aanwezig in de bibliotheek van Schoonhoven. Ze gaan graag met inwoners in gesprek over de veiligheid en leefbaarheid in hun straat of wijk. Aanmelden is niet nodig.

Modeshow
10:00 Berkenwoude, ouderenruimte cultureel centrum De Zwaan, Kerkweg 2. Op initiatief van het welzijnswerk toont Isabelle Mode de nieuwe zomercollectie van dameskleding. De entree is gratis.

Kinderworkshop
11:00/14:00 Schoonhoven, Zilvermuseum. Kinderen kunnen in de meivakantie in het Zilvermuseum hun favoriete lentebeestje maken, met behulp van gereedschap en materiaal van de smid. De workshop wordt gegeven op dinsdag 30 april, woensdag 1 en donderdag 2 mei, om 11.00 en 14.00 uur. Het kost 7,50 euro per kind (exclusief entree, tot 18 jaar gratis onder begeleiding van een betalende volwassene, Museumkaart en Vriendenloterij VIP-kaart geldig). Geschikt voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Reserveren kan vooraf via de museumwebshop.

Repair café
14:00-16:00 Krimpen a/d Lek, Brederodestraat 3. Elke eerste donderdagmiddag van de maand is er een Repair café in de oude huisartsenpost te Krimpen aan de Lek. Vrijwilligers staan klaar om kapotte producten te repareren, of het nu gaat om elektronica, mechanica, klokken of kleding. Bij een succesvolle reparatie wordt een bijdrage gevraagd van 2,50 euro voor de onkosten.

Herman van Veen - Een voorstelling
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Herman van Veen speelt met zijn ensemble een keuze uit zijn repertoire. Spiksplinternieuw werk en uit de nog niet verschenen bundel 'Geen idee'. Tevens gaat hij in op enkele verzoekjes. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl. Ook op 3/5, 20.00 uur.

vrijdag 3 mei

Gymnastiek in Ammerstol
9:00-9:45 Ammerstol, H. Zanenhuis, Ds. Hugenholtzstraat 4. Deze wekelijkse les, geleid door Conny Ponsen, heeft als hoofddoel om zolang mogelijk beweeglijk te blijven. De oefeningen worden op muziek uitgevoerd en richten zich op alle spiergroepen in het lichaam, van top tot teen. De les omvat loopoefeningen, stoeloefeningen voor spierversterking en een vrolijk spel dat ook de mentale alertheid stimuleert. Iedereen die graag in een groepsomgeving aan zijn of haar conditie wil werken, is welkom om eens te komen kijken of een proefles mee te doen.

Vrijheidsmaaltijd
12:00 Schoonhoven, Oranjeplaats 45B. Welzijn Krimpenerwaard houdt een Vrijheidsmaaltijd. De kosten zijn 10 euro p.p. Opgeven voor woensdag 1 mei via n.zaidi@welzijnkrimpenerwaard.com of 085-0662370.

Historisch café
14:00-16:00 Krimpen a/d Lek, bibliotheek. Er is de eerste vrijdagmiddag van mei weer een historisch café in de bibliotheek in het Cultuurhuis aan De Markt 102 in Krimpen aan de Lek. Wie vragen heeft over de geschiedenis van Krimpen aan de Lek kan hier terecht. Ook als men fotomateriaal zoekt of heeft uit de historie van het dorp.

La Grande Gourmandise
19:00 Schoonhoven, Baraq, Het Bastion 5. Culinair evenement georganiseerd door Restaurant Lekkerr en Wijnkoperij Huub Oostendorp. Een smaakvolle avond waar gastronomie, wijn en muziek samenkomen. Geserveerd wordt een zeven gangen diner, samengesteld door de chef-koks van Lekkerr en afgestemd op de selectie van bijpassende wijnen van Huub Oostendorp. Muzikale begeleiding is van Jasper & Joao Verdana. Meer informatie/kaartenverkoop: www.baraq.nl.

zaterdag 4 mei

Opschoonactie KrimpenSchoon
9:30-12:00 Krimpen aan den IJssel, sporthal De Boog, Krimpenerbosweg 2 A. De maandelijkse opschoonactie van KrimpenSchoon vindt deze keer plaats bij sporthal De Boog en de directe omgeving. Start: parkeerplaats sporthal. Aanmelden kan via krimpenschoon@gmail.com.

Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Schoonhoven
10:00-16:30 Schoonhoven, diverse locaties. Diverse bewoners en beheerders in Schoonhoven stellen hun huis of locatie open voor kleinschalige herdenkingsbijeenkomsten, waarin verhalen worden verteld en herinneringen worden opgehaald aan de bekende en onbekende voormalige Joodse bewoners en hun lotgevallen. Ook is er aandacht voor burgers die in verzet kwamen tegen de onderdrukkers. Zie voor meer informatie en het precieze tijdschema: www.openjoodsehuizen.nl.