• Floris mocht de eerste paal slaan voor de nieuwe bedrijfshal van Stinis Holland BV.
• Floris mocht de eerste paal slaan voor de nieuwe bedrijfshal van Stinis Holland BV. Foto: John Wijntjes

Stinis Holland na 194 jaar (!) springlevend: eerste paal nieuwe bedrijfshal

Zakelijk

KRIMPEN AAN DE LEK • Stinis Holland BV is na 194 jaar ondernemerschap nog altijd springlevend. De nieuwe bedrijfshal in aanbouw is er een mooi voorbeeld van.

De onderneming liet afgelopen week een nieuwe mijlpaal noteren in de 194-jarige (!) geschiedenis van het internationaal opererende familiebedrijf. Aan de Dorpsstraat in Krimpen aan de Lek werd de eerste paal geslagen voor een nieuwe bedrijfshal. 

De 11-jarige Floris, de zoon van huidig mede-eigenaar Lisette Stinis en kleinzoon van Kees en Nora Stinis, mocht in het bijzijn van de familie, wethouder van gemeente Krimpenerwaard Ria Boere, de directie van Stinis Holland BV, de architect en de aannemer de officiële handeling voor zijn rekening nemen. 

Uiteraard werd het glas geheven en was er voor de medewerkers gebak.

Duurzaam
“Mooi om dit met elkaar te mogen beleven,” stelt algemeen directeur Ronald van der Wal vast. “De nieuwe hal omvat 4.500 vierkante meter en is daarmee bijna dubbel zo groot als de al bestaande hal ernaast. Wij zijn er erg blij mee, temeer omdat Stinis Holland BV zijn activiteiten in de nieuwe situatie op een duurzame manier kan concentreren op één locatie.”

Stinis Holland neemt straks immers afscheid van de huurloods op bedrijventerrein Stormpolder in Krimpen aan den IJssel. 

Ronald van der Wal: “Dat gaat vele vervoersbewegingen schelen. Bovendien wordt de nieuwe bedrijfshal 100 procent energieneutraal. We gaan helemaal van het gas af en betrekken onze energie via warmtepompen en zonnepanelen.” 

Van der Wal verwacht dat de nieuwe bedrijfshal in het tweede kwartaal van 2025 in gebruik kan worden genomen.

Dorpssmid
Stinis, dat in 1830 in Krimpen aan de Lek begon als dorpssmid en destijds onder meer hoefijzers, schaatsen en later ook scheepskettingen produceerde, ontdekte in de jaren zestig een nieuwe niche

“Het was de tijd waarin de eerste containers in de haven van Rotterdam aan kwamen,” gaat Van der Wal terug in de tijd. “Kees Stinis zag grote mogelijkheden en evolueerde ons bedrijf tot machinebouwer. In relatief korte tijd ontwikkelden we in eigen beheer ‘spreaders’ voor container-handling, ofwel het per hijskraan tillen en verplaatsen van containers vanuit het schip naar de kade.” 

Schot in de roos
Het bleek een schot in de roos, zeker ook in kwalitatief opzicht:

“Er zijn meer bedrijven die spreaders produceren, maar wij zijn kwalitatief veruit de beste. En de duurste,” zegt Van der Wal er meteen achter aan. “Maar dat geldt alléén voor de aanschaf. Die meerprijs ten opzichte van de concurrentie verdien je snel terug bij het gebruik. In total cost of ownership komen onze spreaders er als nummer één uit. Stinis is niet voor niets wereldwijd productleider op dit vakgebied.”

Ontwikkeling
Zelf debuteerde Krimpenaar Ronald van der Wal twintig jaar geleden bij het innovatieve familiebedrijf, dat ook vestigingen heeft in Maleisië, Singapore en China en in verschillende landen agentschappen is aangegaan.

“Ik begon hier als monteur afmontage,” vertelt hij. “Ik kreeg daarbij steeds nieuwe kansen om mij verder te ontwikkelen. Sinds 1 januari van dit jaar ben ik algemeen directeur. Ik hoop hier nog lang te mogen werken en in de tussentijd de nieuwe generaties te begeleiden bij hún ontwikkeling. Want echt: je krijgt hier mogelijkheden om stappen te zetten. Ben je gek van techniek, dan kun je altijd komen solliciteren. Techneuten, IT-ers, mensen die iets hebben met elektronica, hydrauliek en constructiewerk zijn  welkom. En als je hier eenmaal werkt, krijg je dat ‘familiegevoel’ er gratis bij.”

Jan Timmer