• Edwin Twigt, John Janson en Wubbo Tempel.
• Edwin Twigt, John Janson en Wubbo Tempel. Foto's: John Wijntjes

Eerste tegels ‘gewipt’ in Krimpen a/d IJssel

Nieuws

krimpen a/d ijssel • Het NK Tegelwippen is van start gegaan. Wethouders John Janson (klimaatadaptatie) en Wubbo Tempel (duurzaamheid) ‘wipten’ donderdag samen de eerste tegels in Lansingh-Zuid. Samen met Krimpenaar Edwin Twigt, die in plaats van tegels nu een fraaie geveltuin naast zijn huis heeft liggen.

Twigt ziet een geveltuin als een mooie manier om te tuinieren en de straat te vergroenen. Hij vertelt: “Bij dit huis zit geen tuin, alleen een dakterras. Daar hebben we wel bomen in potten, zonder groen is er buiten toch geen bal aan. Ik hoef geen hectare tuin hoor, maar dit is wel heel leuk om mee bezig te zijn.”

Janson legt uit dat een geveltuin een stuk groen op gemeentegrond is, dat een inwoner zelf mag onderhouden. “Een mooie kans op meer groen in de straat. Maar tegels wippen kan natuurlijk ook in de eigen tuin.”


“Tegel eruit, groen erin. Dat is het motto van het NK Tegelwippen”, vult collega Tempel aan “We willen natuurlijk nog meer tegels wippen dan vorige jaren. Want groen doet iedereen goed. Het ziet er niet alleen gezellig uit, maar is ook belangrijk. Planten zorgen voor koelte op een hete dag. En bij regen blijven plassen liggen op tegels, maar tussen planten loopt water makkelijk weg.” 

Bij Krimpenaren die tegels uit hun tuin halen en er planten voor terugzetten, haalt ‘de Tegeltaxi’ de tegels gratis op. Aanmelden voor de eerste rit op 8 april kan via www.krimpenduurzaam.nl/tegeltaxi. De tegels die de Tegeltaxi ophaalt, tellen automatisch mee voor het NK Tegelwippen. Natuurlijk mogen inwoners ook zelf hun gewipte tegels aanmelden.