• Koe met parasol in wei.
• Koe met parasol in wei. Foto: Geurt Mouthaan

‘Vee in wei beschermen tegen hitte’

Nieuws

KRIMPENERWAARD • Vee mag op tropische dagen niet de dupe worden van de (te) warme omstandigheden. Vindt de gemeenteraad van Krimpenerwaard, die dinsdag deze aanvulling deed op de Nota Dierenwelzijn.

Op initiatief van Pro Krimpenerwaard werd een voorstel aangenomen om te bevorderen dat er voldoende beschutting in de wei is om vee te beschermen tegen ‘hittestress dan wel brandwonden op de toenemende tropische dagen’.

‘Dierenmishandeling als beschutting ontbreekt’
Ad Struijs (PK) in een toelichting: “Op sommige warme dagen is sprake van dierenmishandeling, omdat beschutting voor de weidedieren ontbreekt. Hittestress moet voorkomen worden. Laten we niet wachten op landelijk beleid en dit punt opnemen in de Nota Dierenwelzijn.”

De suggestie werd in meerderheid aangenomen door de raad, in tegenstelling tot enkele andere wijzigingsvoorstellen van Pro Krimpenerwaard.

Gebruik van weerhaken bij vissen
Leefbaar Krimpenerwaard wilde tijdens de behandeling van de Nota Dierenwelzijn extra aandacht voor het gebruik van weerhaken (uit oog van dierenwelzijn) en lood (milieu) bij het sportvissen.

De fractie doelde niet op een verbod, maar wil de discussie overlaten aan de plaatselijke hengelsportverenigingen en Sportvisserij Nederland. De meerderheid van de gemeenteraad sloot zich hierbij aan.

‘Lokaal verbod leidt tot verwarring’
“Een lokaal verbod op weerhaken en loodhoudende gewichten leidt tot ongewenste versnippering van regels. Met als gevolg verwarring en onduidelijkheid bij zowel de sportvisser als de handhaver. Verder wachten wij eventuele landelijke ontwikkelingen over dit onderwerp af”, aldus Peter Ouwendijk namens Leefbaar Krimpenerwaard.

Bestrijden rivierkreeft
In de Nota Dierenwelzijn 2024-2027 wordt het eerder ingezette beleid voor het welzijn van dieren in de gemeente Krimpenerwaard voortgezet.

Het nieuwe document geeft volgens het college van B&W ook invulling aan het coalitieakkoord 2022-2026 ‘Vitaal Vooruit!’: ‘Hierin ook specifieke aandacht voor de bestrijding van exotische diersoorten, zoals de Amerikaanse rivierkreeft’.