Afbeelding

Bleskensgraafse wereldreiziger in een oud Golfje

Algemeen 1.707 keer gelezen

BLESKENSGRAAF •  Nick Rogmans (25) uit Bleskensgraaf stapt op maandag 20 maart samen met zijn compagnon Beernt Berghuis uit Amersfoort in een oude Volkswagen Golf voor een reis van enkele maanden naar Indonesië. We stellen Nick enkele vragen.

1. Waarom gaan jullie met de auto naar Indonesië reizen?

"Ik heb Beernt in Zuid-Afrika leren kennen. We hebben eerst samen een half jaar stage gelopen en vervolgens hebben we een grote reis in Afrika gemaakt. Daar kwam ik erachter dat hij zestien jaar opgeroeid is in Indonesië. Zijn vader was piloot daar en vandaar dat ze daar naartoe zijn verhuisd. Hij is wel geboren in Nederland en na een paar jaar zijn ze verhuisd naar Indonesië."

"Tijdens de grote reis in Afrika maakte we een grap om ooit naar Indonesia te rijden vanuit Nederland. Drie jaar geleden is de grap ontstaan en altijd heeft het idee rondgespookt in ons hoofd. Ongeveer vier maanden geleden hebben we besloten om het echt te gaan doen."

2. Hoe hebben jullie je voorbereid?

"In Afrika merkte ik dat Beernt en ik een ideaal reisduo waren. Ik ben iemand die wel van een planning houd en ondernemend ben. Beernt is daarentegen erg technisch en weet veel af van auto's vanwege zijn achtergrond destijds als motormonteur. Ik ben daarom aan de slag gegaan met een draaiboek met een grove route naar Indonesië en ook een tijdsplanning. De tijdsplanning was nodig omdat we aardig wat visums hebben moeten aanvragen waarbij je datums moet vermelden van binnenkomst. Ik heb de visumregelingen en papierwerk grotendeels onderzocht en uitgewerkt. Beernt heeft zijn zinnen gezet op het zoeken en uiteindelijk kopen van een auto. Daarnaast heeft hij veel tijd besteed aan een APK en het technische gedeelte van de auto. Ook auto-onderdelen, dak drager en een paspoort voor de auto, genaamd Carne de Passage, heeft hij geregeld. Daarnaast hebben we samen veel afgesproken en hebben we de overige dingen samen voorbereid zoals de spullen en benodigdheden."

3. Hoe heb je de reis uitgestippeld?

"We hebben de reis uitgestippeld door middel van gesprekken met reizigers en boeken zoals Lonely Planet. Ook heeft internet een rol gespeeld. We hebben rond januari de landen bepaald waar we doorheen wilden reizen. We wilden niet door Turkije reizen, omdat we Rusland beter vonden. De eerste keus was om door China naar Zuid-Oost Azië te rijden, maar dit was uiteindelijk te duur. De kosten om door China te rijden met een auto is ongeveer 7000 euro.  Dit was vanwege speciale permits, Chinees rijbewijs, Chinese kentekens en een gids erg duur. Simpelweg paste dit niet binnen ons budget. We hebben besloten om via de volgende landen te gaan rijden: Duitsland, Polen, Litwouwen, Letland, Estland, Rusland, Kazachstan, Kirgizstan, Tadzjikistan, Oezbekistan, Turkmenistan, Iran, Pakistan, India, Nepal, India, Myanmar, Thailand, Laos, Cambodja, weer Thailand, Maleisië, Singapore en eindigen in Indonesië."

"We hebben ook geskypet met reizigers die we eerder in Afrika zijn tegen gekomen en ook veel gereisd hebben in Centraal Azië. Daarnaast hebben we online ook reizigers gesproken en zijn we zelfs naar Zwolle gereden om met onbekende mensen te gaan praten over het gebied waar we door heen gaan. Via een online forum ben ik met die mensen in contact gekomen en we zijn vervolgens uitgenodigd voor het avondeten om tips te bespreken."

4. Wat is het doel van jullie reis?

"Het doel is om Indonesië te halen met de auto. Echter zijn daarnaast de doelen om te genieten en om wederom een prachtige reis mee te maken."

5. Hoe zijn jullie te volgen tijdens jullie avonturen?

"We zijn te volgens via Facebook: www.facebook.com/drivingthescenicroute en ook op Instagram via #drivingthescenicroute en Youtube met de zoekterm Driving the scenic route. De naam die we hebben gekozen is eigenlijk voor alle kanalen. We zullen regelmatig foto's en video's posten om echt veel volgers te krijgen. We hebben zelf een drone gekocht om filmpjes van boven te maken. Erg gaaf als we richting de bergen rijden. Op de onlinekanalen staan al diverse foto's."

6. Waarom hebben jullie voor een Volkswagen Golf gekozen?

"Onze reis door Afrika zouden we maken in een Landrover Defender, die we helemaal opgeknapt hadden. Maar door problemen met lekkende koelvloeistof, konden we deze wagen niet gebruiken. We konden daarna een Landrover Discovery lenen, maar ook daarmee was een probleem met de koelvloeistof. We hebben hele dagen en avonden geprobeerd beide auto's te maken maar het lukte niet. Het leek erop alsof we niet weg mochten gaan uit Zuid-Afrika. Uiteindelijk hebben we besloten om een kleine auto te pakken die op het terrein van de monteur stond. Het ging om een Citi Golf uit 1998. De auto had 13 inch wielen en had nog geen 60 pk. Echter heeft deze auto ons door moerassen, zoutvlaktes, woestijnen en vlaktes gereden. De auto had het zwaar maar heeft het gered tot het einde. Vanwege deze overwinning hebben we besloten om wederom te vertrouwen in de onverwoestbare kracht van een Volkswagen."

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden