16 Oktober 2013 | 13.27

Bibliotheek Lekkerkerk en Stichting WON wonen nu samen

43_bieb.jpg.JPG

LEKKERKERK • De openbare bibliotheek van Lekkerkerk en stichting Welzijn Ouderkerk Nederlek wonen sinds woensdag samen. De handen moeten uit de mouwen deze ochtend. De wethouders Van der Graaf (Nederlek) en Seegers (Ouderkerk) mogen samen met de medewerkers van ‘bieb’ en ‘WON’ een aantal gestapelde verhuisdozen verplaatsen van balie naar kantoor, waarna een bord daarop met de logo’s van de samenwerkende organisaties zichtbaar wordt.

Een officiële opening met een vrolijk  karakter dus. En dat sluit weer mooi aan op de inrichting van het intern verfraaide en gerenoveerde gebouw aan de Talmastraat in Lekkerkerk. Want daarin is flink geïnvesteerd. Het resultaat mag er zijn: de bibliotheek oogt fris, overzichtelijk en ruimer dan ooit. Een andere sterke zet is het verplaatsen van de kantoorruimte van de bibliotheek naar de achterzijde van het pand. Vooral de ‘visuele winst’ daarvan is groot: wie over de Talmastraat loopt of fietst krijgt nu letterlijk een uitnodigend ‘inkijkje’ in de bieb.

Vernieuwing
Ruim een jaar geleden zochten Stichting WON en de bibliotheek van Lekkerkerk contact met elkaar. Vervolgens werden afspraken gemaakt over de wijze van samenwerken en de financiële kant van het verhaal. Stichting Bibliotheekgebouw Lekkerkerk en de gemeente Nederlek vonden elkaar in een constructie met een looptijd van tien jaar. Kort voor de opening werden de handtekeningen onder de overeenkomst geplaatst.

Wethouder Cees van der Graaf is blij met het gebouw en het dubbele gebruik van het pand. “Hier is sprake van een mooie vorm van vernieuwing”,  zegt hij. “We gaan naar een periode toe waarin ‘gezamenlijk optrekken’ steeds belangrijker wordt. Organisaties kunnen elkaar op deze wijze versterken.”

Miriam Nahon, locatiemanager van de bibliotheek van Lekkerkerk, en Denise van Zundert (directeur van Stichting WON) zijn het daar van harte mee eens. “Zowel WON als onze bibliotheek zijn instellingen voor alle inwoners”, stelt Nahon. “Op dat vlak sluiten we dus al mooi op elkaar aan.” Van Zundert is het daar mee eens. “Wat ons als WON ook aanspreekt is de laagdrempeligheid van het gebouw. Mensen stappen, mede vanwege de bibliotheekfunctie van het pand, gemakkelijker bij ons naar binnen, dan wanneer we bijvoorbeeld in een gemeentehuis gevestigd zouden zijn.”
WON en bibliotheek Lekkerkerk werkten de voorbije jaren al samen op een aantal terreinen. Zo organiseerden ze twee jaar geleden gezamenlijk een welzijnsmarkt en trekken ze samen op bij het geven van computercursussen. Een koffieochtend voor mensen die graag sociale contacten opdoen en daarmee bijvoorbeeld hun eenzaamheid willen verdrijven, wordt het volgende project.

 

afbeelding van Jan Timmer
Dit artikel is geplaatst door:
Jan Timmer

freelance redacteur van Het Kontakt edities Lek en IJssel Oost en West.

Trefwoorden:

UITagenda