29 April 2012 | 20.49

Emma Hamerpagt achtste op NK dressuur

NIEUWLAND • De 11-jarige Emma Hamerpagt en pony Columbine hebben goed gescoord op het NK dressuur in Delft. Ze bemachtigden samen de achtste plaats.

“Ik was best wel zenuwachtig voor de wedstrijd, maar het was super leuk om mee te doen. Er stonden veel mensen te kijken en ik reed in een hele mooie bak. De proef ging ook heel goed, maar het kan altijd beter”, vertelt de ambitieuze Emma over haar eerste NK in de klasse m2 dressuur - de hoogste klasse waarin ze met Columbine kan rijden.

Met moeder in het zadel
De Nieuwlandse verdiende haar startbewijs door de beste van Zuid-Holland te worden. Of beter gezegd: door heel veel te trainen. Het paardrijden is Emma met de paplepel ingegoten. Als baby zat ze met haar moeder in het zadel en sinds haar vijfde rijdt ze zelf. Ze is tegenwoordig bijna dagelijks bij Columbine te vinden. Ze leert veel van haar moeder, die in dressuur klasse Z2 rijdt, maar lest ook bij de Waddesteijnruiters. Daar brengt Rianne Gerritsen haar iedere woensdagavond de fijne kneepjes van de dressuursport bij. Ze besteedt aandacht aan basistechnieken zoals draf, stap, galop en wijken, maar ook aan de proeven die Emma doet tijdens de wedstrijden.

Training
In de aanloop naar het NK trainde de leerlinge van de Nieuwlandse basisschool Het Fundament zo’n beetje op ieder vrij uurtje. “Ik was in die periode ook druk met selectiegym, waarvoor ik op dinsdag- en donderdagavond train. Die dagen ging ik heel vroeg uit mijn bed om voor schooltijd te kunnen paardrijden. Dan zat ik tussen zeven uur en half acht al op mijn pony. Dat vond ik niet erg, want ik wilde heel graag goed presteren.” Des te vervelender was het dat ze de avond voor het NK hoorde dat de wedstrijd was verzet vanwege een Rhinovirus.

Nu ze haar eerste NK heeft gereden, wil ze meer. Zowel in de categorie dressuur als springen. Ze springt op L-niveau en hoopt zodra ze toe is aan een grotere pony ook daarin steeds beter te worden. Maar eerst de dressuur zomercompetitie. Dan wil Emma weer een startbewijs voor het NK bemachtigen en huiswaarts keren met het goud. Zodat ze ooit net zo goed kan worden als haar moeder. En Anky van Grunsven.

Marijke Verhoef

 

afbeelding van Dick Aanen
Dit artikel is geplaatst door:
Dick Aanen

redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.

UITagenda

 • vrijdag 9 Oktober - vrijdag 8 April
  Spel
  Klaverjassen
  De Burcht van Haeften in Haaften
 • donderdag 26 November
  Film
  'Die Blechtrommel'
  Neerijnen, Het Stroomhuis
 • donderdag 26 November
  Evenement
  Zendingsavond
  Leerdam, Pauluskerk