02 November 2011 | 13.56

Molukkers roeren zich bij ‘herdenking’ Janmaat

LEERDAM  • Molukse jongeren roeren zich geducht in de jaren negentig. Ondermeer door paramilitaire oefeningen op recreatieterrein Galgenwaard aan de Linge in Oosterwijk.

Op 30 maart 1996 laten de jongeren zich ook zien tijdens de herdenking van de ‘aanslag’ op hotel Cosmopolite in Kedichem in 1986 door anti-fascisten. Als Hans Janmaat en zijn kornuiten het na een uurtje ronddalven op het Reilinghplein voor gezien houden en de pakweg 80 extreem rechtse demonstranten vertrekken, barst de bom. Tot dan toe had de M.E. de tegendemonstranten op afstand kunnen houden.

Als Janmaat en zijn hofhouding vertrokken zijn, verslapt de aandacht. CD-ers die hun auto op het industrieterrein hebben geparkeerd, stiefelen op hun gemak die kant op, afgeschermd door politie. Terwijl de rust lijkt weer te keren, giert de zaak alsnog uit de hand. Een groepje rechtse demonstranten dat enkele tientallen meters achter hun collega’s aanbanjert, ontsnapt aan de aandacht van de politie. Maar niet aan die van een groep Molukse jongeren die via de Spoorstraat razendsnel oprukt.

Binnen een paar tellen is het rennen geblazen voor de CD-ers. Fotografen spurten voor het plaatje van de dag, de jongeren zoeken hun prooi, CD-ers rennen voor hun leven. Politie te paard voorkomt erger. Als een half uurtje later de kruitdampen zijn opgetrokken, valt de schade mee. Een auto met Duitse sympathisanten van Janmaat heeft een eind hout door de ruit gekregen en een stel demonstranten kon alleen  het vege lijf redden door bij het station het water in te duiken. Eén CD-er is door een Molukse jongere gebruikt als ‘trampoline’.
 

afbeelding van Marijke Verhoef
Dit artikel is geplaatst door:
Marijke Verhoef

coördinator Het Kontakt Media (magazines, etc.) en redacteur Het Kontakt editie Alblasserwaard

Trefwoorden:

Gerelateerde dossierartikelen

UITagenda

 • vrijdag 9 Oktober - vrijdag 8 April
  Spel
  Klaverjassen
  De Burcht van Haeften in Haaften
 • donderdag 26 November
  Film
  'Die Blechtrommel'
  Neerijnen, Het Stroomhuis
 • donderdag 26 November
  Evenement
  Zendingsavond
  Leerdam, Pauluskerk