20 Februari 2013 | 10.28

Geen animo voor de 27 april van Geldermalsen

GELDERMALSEN • Alle kleine kernen in de gemeente Geldermalsen vieren Koninginnedag op dinsdag 30 april en niet, zoals Geldermalsen vorige week aankondigde, op zaterdag 27 april.

De Oranjeverenigingen van Beesd, Buurmalsen, Enspijk, Gellicum, Meteren, Rumpt en Tricht houden vast aan 30 april. De meeste comités kiezen voor een scherm in de feesttent, zodat feestvierders ook buiten getuige kunnen zijn van de troonswisseling.

Sommige comités zoals die van Beesd en Tricht vergaderen de komende tijd nog over mogelijke aanpassingen in het programma.

Bands
Woordvoerder Jan van Wijk van de Oranjevereniging in Beesd verwacht dat negentig procent van het progamma blijft gehandhaafd. De vereniging heeft bands ingehuurd die niet meer kunnen worden afgezegd.

Leden in Rumpt komen op 6 maart bijeen om de complicaties als gevolg van de troonswisseling te bespreken. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat ook Rumpt niet afwijkt van 30 april.

NOS Journaal
Oranjevereniging Geldermalsen haalde vorige week het NOS Journaal met de aankondiging de viering van Koninginnedag te verhuizen naar 27 april. Voorzitter Han van Schaik vindt het ondoenlijk om deelnemers aan de vrijmarkt en houders van marktkramen op 30 april uit te nodigen, terwijl een groot deel van het publiek ’s middags aan de buis zit gekluisterd.

Advies
Het besluit druist in tegen het advies dat de Bond van Oranjeverenigingen in Nederland maandag gaf tijdens een extra ledenvergadering in Woudenberg. Volgens Van Schaik laten deze Oranjeverenigingen hun oren hangen naar burgemeester Van der Laan van Amsterdam. Die riep de comités op om vast te houden aan 30 april. Van Schaik: “Hij is bang dat iedereen op 30 april naar Amsterdam komt als andere plaatsen in het land op 27 april al feest hebben gevierd.”

afbeelding van Fenne Harrewijn
Dit artikel is geplaatst door:
Fenne Harrewijn

freelance redacteur van Het Kontakt Edities

UITagenda