21 Mei 2012 | 21.00

Fort Asperen presenteert boek over mobilisatie

ASPEREN • De persoonlijke brieven van kapitein Van Deth inspireerden Leendert van der Valk tot het schrijven van ‘Hou je dapper’. Een boek over het leven in en rond Fort Asperen tijdens de mobilisatie 1939-1940.

Een van de hoofdpersonen van het boek is reservist Arend Bouwer, tijdens de mobilisatie met nog tientallen soldatene gelegerd in Fort Asperen. Het was hun taak om de Nieuwe Hollandse Waterlinie voor te bereiden op de verdediging tegen een mogelijke aanval van de Duitsers. Een voorbereiding waar velen de zin niet zo van inzagen. Ze konden nauwelijks geloven dat een oorlog op handen was.

Ver van huis, ondergebracht in een koud en vochtig fort, moesten ze er het beste van maken. Dat gold ook voor de bewoners van Asperen, die opeens soldaten over de vloer kregen. Het boek beschrijft hun wederwaardigheden en onderlinge verhoudingen, van het onwennige begin tot en met de chaotische dagen in mei 1940 als de oorlog daadwerkelijk uitbreekt. Er ontstaat een hechte band tussen soldaten en dorpelingen, die ook na de oorlog in stand blijft.
Aanleiding voor dit boek was de bijzondere nalatenschap van kapitein Van Deth, die in 2011 plotseling opdook: persoonlijke brieven en andere documenten uit zijn tijd op het fort. Later kwamen daar de vele brieven bij die Arend Bouwer schreef aan zijn vrouw. Samen met de herinneringen van een aantal dorpelingen geven zij een levendig beeld van een kleine gemeenschap aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog.

Het boek ‘Hou je dapper’ is uitgegeven door Uitgeverij Boekschap, met medewerking van KunstFort Asperen. Gedurende het festival Gelegerd in Gelderland heeft Fort Asperen een expositie over de mobilisatie in oorlogstijd. De tentoonstelling wordt ondersteund door beelden en teksten uit het recent verschenen boek. Van 16 juni tot 22 september is de voorstelling te zien in het fort. De entree bedraagt drie euro.

Het boek is te bestellen voor 14,95 euro op de website van de uitgeverij.

afbeelding van Marijke Verhoef
Dit artikel is geplaatst door:
Marijke Verhoef

coördinator Het Kontakt Media (magazines, etc.) en redacteur Het Kontakt editie Alblasserwaard

UITagenda

 • vrijdag 9 Oktober - vrijdag 8 April
  Spel
  Klaverjassen
  De Burcht van Haeften in Haaften
 • donderdag 26 November
  Film
  'Die Blechtrommel'
  Neerijnen, Het Stroomhuis
 • donderdag 26 November
  Evenement
  Zendingsavond
  Leerdam, Pauluskerk