08 Juni 2012 | 22.49

D66 Geldermalsen stapt uit coalitieonderhandelingen

GELDERMALSEN • D66 Geldermalsen doet niet langer mee met de coalitieonderhandelingen met Dorpsbelangen, CDA en PvdA. De partijen bereikten wel overeenstemming over het programma, maar werden het niet eens over de wethouders.

Uitgangspunt van de partijen was dat het aantal wethouders-uren per week niet meer zou bedragen dan 120, oftewel 3 fte. Volgens D66 hield het CDA bij de verdere gesprekken vast aan een fulltime wethouder. "Met het dreigement om anders uit de coalitieonderhandelingen te stappen", aldus de Democraten in een persbericht. "Voor D66 was deze eis van het CDA, maar daarnaast ook de onvoldoende support van de andere coalitiepartners richting D66, reden om vanaf vandaag niet verder deel te nemen aan de coalitieonderhandelingen. De houding van het CDA, na een tot dan toe vruchtbare samenwerking tussen alle partijen, en het zwichten voor dreigementen door de andere twee coalitiepartners, gaf D66 onvoldoende vertrouwen in een constructieve samenwerking."

Er is volgens D66 niet gekozen voor kwaliteit in het belang van Geldermalsen maar voor macht. "Partijbelangen wogen uiteindelijk toch het zwaarst.  In de ogen van D66 is dat voortzetting van een oude politiek waarvan wij dachten afscheid te hebben kunnen nemen. Vooral dat laatste betreuren wij zeer." D66 voegt eraan toe dat de opstelling van D66 in de gemeenteraad niet verandert. "Voorstellen zullen door ons altijd op inhoud, en kijkend naar het akkoord, positief kritisch beoordeeld blijven worden."
De verdere onderhandelingen over de wethoudersinvulling worden gevoerd door Dorpsbelangen, CDA en PvdA. De verwachting is dat in week 26 een nieuw college gepresenteerd kan worden.

 

UITagenda

 • zondag 25 Mei - zondag 5 Oktober
  Expositie
  Zomertentoonstelling Land en Beeld
  Asperen, Land en Beeld, Oude Zuiderlingedijk 12
 • vrijdag 11 Juli - zaterdag 30 Augustus
  Expositie
  Kleurrijk
  Leerdam, Bibliotheek Leerdam, Dokter Reilinghplein 3
 • maandag 11 Augustus - vrijdag 29 Augustus
  Evenement
  Zwemmen in Nieuw Helsdingen
  Vianen, Sportcentrum Helsdingen, Westelijke Parallelweg 1