24 April 2012 | 23.38

Motie SGP Aalburg tegen rally haalt het niet

AALBURG • De SGP-fractie in Aalburg heeft dinsdagavond nogmaals aandacht gevraagd voor de de negatieve aspecten van de rally in het Land van Heusden en Altena. Een motie vreemd aan de orde van de dag haalde het echter niet.

Adri Burghout somde ten overstaan van de andere raadsleden de gevaren van de rally, die op 13 oktober gepland staat, op. Hij noemde onder meer vergelijkbare rally's in Hulst, Luttenberg, Amsterdam en Deventer, waar de afgelopen tien jaar gewonden en doden zijn gevallen. Ook zijn de gemeentelijk wegen volgens Burghout niet geschikt om klassementsproeven op te rijden en de Meeuwenaar greep opnieuw het collegebesluit van twintig jaar geleden aan om geen rally's meer toe te staan binnen de Aalburgse grenzen.

Sympathie
Alleen de PvdA en de ChristenUnie toonden sympathie voor de motie, maar de andere politici zagen niets in het voorstel om het college af te raden een vergunning te verlenen voor het evenement.

Henno Timmermans wilde de cijfers van ongelukken vooral nuanceren. "Het gaat hierbij om mensen die bij de rally betrokken zijn en niet om inwoners of toeschouwers." Sylvana de Backer van de VVD hoopt op 13 oktober op een 'bijzonder evenement'. "Waar we hopelijk veel plezier aan kunnen beleven." Het CDA vroeg zich af of er ook rally's zijn, waar het wél goed is gegaan.

Burgemeester Fons Naterop herhaalde zijn standpunt. "We zijn als drie gemeenten niet over één nacht ijs gegaan. De intentie is nog steeds om de rally te laten plaatsvinden. Zonder de gevaren daarmee te bagatelliseren, want uw gegevens gaan wel mee in de totale afweging", zei hij tegen Burghout.

Tom Oostra

afbeelding van Tom Oostra
Dit artikel is geplaatst door:
Tom Oostra

redactiecoördinator / eindredacteur van Het Kontakt editie Land van Heusden en Altena en editie Bommelerwaard

UITagenda

 • zaterdag 31 Oktober - zaterdag 5 December
  Expositie
  Voorbij het landschap
  Woudrichem, Mikst Media
 • zaterdag 7 November - zondag 27 Maart
  Expositie
  Bossche School
  Heusden, Gouverneurshuis
 • vrijdag 13 November - maandag 30 November
  Lezing & bijeenkomst
  Inlooppunt d'Altenaer
  Werkendam, d'Altenaer