20 April 2012 | 20.14

Hedikhuizen, Heesbeen en Oudendijk op 'Rode Lijst'

REGIO • Heesbeen, Hedikhuizen, Herpt, Oudheusden, Oudendijk en het buurtschap Biesheuvel in de gemeente Aalburg staan op de zogenaamde 'Rode Lijst van Bedreigde Plaatsen in Nederland' van Plaatsengids.nl.

Deze plaatsen zouden volgens Plaatsengids.nl te weinig of geen erkenning krijgen van autoriteiten en hebben zodoende geen vermelding in het postcodeboek of de gemeentelijke Basisadministratie Adressen en Gebouwen (BAG). Daarnaast wordt de identiteit bedreigd worden, doordat er geen of foutieve plaatsnaamborden zouden staan of doordat het dorp of buurtschap geen vermelding meer heeft in recente edities van atlassen.

Aandacht
Volgens de redactie van Plaatsengids.nl is dat ten onrechte. Het heeft de lijst opgesteld om meer aandacht te vragen voor de fysieke bedreigingen, waarmee kleine kernen in Nederland worden geconfronteerd, en om de vele initiatieven tot behoud en leefbaarheid van die kleine kernen en hun landschap onder de aandacht te brengen. Bovendien wil Plaatsengids.nl de bedreigingen van de kleinere dorpen en buurtschappen voor het voetlicht brengen.

"Met het uitbrengen van de Rode Lijst hopen wij - op een ludieke manier maar met serieuze intenties - die kennis bij een breed publiek en bij relevante instanties te vergroten, in de hoop en veronderstelling dat het omgekeerde van het gezegde 'onbekend maakt onbemind' ook opgaat."

http://www.plaatsengids.nl

UITagenda

 • donderdag 3 Juli - donderdag 31 Juli
  Excursie
  Bevertocht
  Hank, Jachthaven Vissershang
 • zaterdag 5 Juli - zondag 31 Augustus
  Evenement
  Schotse huursoldaat
  Poederoijen, Slot Loevestein
 • zaterdag 5 Juli - donderdag 31 Juli
  Excursie
  Zomertocht
  Hank, Jachthaven Vissershang