20 April 2012 | 20.14

Hedikhuizen, Heesbeen en Oudendijk op 'Rode Lijst'

REGIO • Heesbeen, Hedikhuizen, Herpt, Oudheusden, Oudendijk en het buurtschap Biesheuvel in de gemeente Aalburg staan op de zogenaamde 'Rode Lijst van Bedreigde Plaatsen in Nederland' van Plaatsengids.nl.

Deze plaatsen zouden volgens Plaatsengids.nl te weinig of geen erkenning krijgen van autoriteiten en hebben zodoende geen vermelding in het postcodeboek of de gemeentelijke Basisadministratie Adressen en Gebouwen (BAG). Daarnaast wordt de identiteit bedreigd worden, doordat er geen of foutieve plaatsnaamborden zouden staan of doordat het dorp of buurtschap geen vermelding meer heeft in recente edities van atlassen.

Aandacht
Volgens de redactie van Plaatsengids.nl is dat ten onrechte. Het heeft de lijst opgesteld om meer aandacht te vragen voor de fysieke bedreigingen, waarmee kleine kernen in Nederland worden geconfronteerd, en om de vele initiatieven tot behoud en leefbaarheid van die kleine kernen en hun landschap onder de aandacht te brengen. Bovendien wil Plaatsengids.nl de bedreigingen van de kleinere dorpen en buurtschappen voor het voetlicht brengen.

"Met het uitbrengen van de Rode Lijst hopen wij - op een ludieke manier maar met serieuze intenties - die kennis bij een breed publiek en bij relevante instanties te vergroten, in de hoop en veronderstelling dat het omgekeerde van het gezegde 'onbekend maakt onbemind' ook opgaat."

http://www.plaatsengids.nl

afbeelding van Tom Oostra
Dit artikel is geplaatst door:
Tom Oostra

redactiecoördinator / eindredacteur van Het Kontakt editie Land van Heusden en Altena en editie Bommelerwaard

UITagenda

 • zaterdag 19 September - zondag 18 Oktober
  Expositie
  Sergei Rimoshevski
  Heusden, Galerie Lilja Zakirova
 • maandag 5 Oktober - woensdag 7 Oktober
  Beurs
  Kinderkledingbeurs
  Nieuwendijk, gereformeerde kerk
 • maandag 5 Oktober
  Lezing & bijeenkomst
  Visio
  Giessen, bibliotheek