20 April 2012 | 20.14

Hedikhuizen, Heesbeen en Oudendijk op 'Rode Lijst'

REGIO • Heesbeen, Hedikhuizen, Herpt, Oudheusden, Oudendijk en het buurtschap Biesheuvel in de gemeente Aalburg staan op de zogenaamde 'Rode Lijst van Bedreigde Plaatsen in Nederland' van Plaatsengids.nl.

Deze plaatsen zouden volgens Plaatsengids.nl te weinig of geen erkenning krijgen van autoriteiten en hebben zodoende geen vermelding in het postcodeboek of de gemeentelijke Basisadministratie Adressen en Gebouwen (BAG). Daarnaast wordt de identiteit bedreigd worden, doordat er geen of foutieve plaatsnaamborden zouden staan of doordat het dorp of buurtschap geen vermelding meer heeft in recente edities van atlassen.

Aandacht
Volgens de redactie van Plaatsengids.nl is dat ten onrechte. Het heeft de lijst opgesteld om meer aandacht te vragen voor de fysieke bedreigingen, waarmee kleine kernen in Nederland worden geconfronteerd, en om de vele initiatieven tot behoud en leefbaarheid van die kleine kernen en hun landschap onder de aandacht te brengen. Bovendien wil Plaatsengids.nl de bedreigingen van de kleinere dorpen en buurtschappen voor het voetlicht brengen.

"Met het uitbrengen van de Rode Lijst hopen wij - op een ludieke manier maar met serieuze intenties - die kennis bij een breed publiek en bij relevante instanties te vergroten, in de hoop en veronderstelling dat het omgekeerde van het gezegde 'onbekend maakt onbemind' ook opgaat."

http://www.plaatsengids.nl

afbeelding van Tom Oostra
Dit artikel is geplaatst door:
Tom Oostra

redactiecoördinator / eindredacteur van Het Kontakt editie Land van Heusden en Altena en editie Bommelerwaard

UITagenda

 • woensdag 18 Februari - vrijdag 27 Februari
  Excursie
  Struintocht
  Poederoijen, Loevestein
 • woensdag 25 Februari - zaterdag 28 Februari
  Beurs
  Verkoop
  Werkendam, Hoogstraat 73
 • vrijdag 27 Februari - zondag 1 Maart
  Beurs
  Caravan en camperbeurs
  Gorinchem, Evenementenhal