• Symbolische overdracht van de voorzittershamer door Ria Sterrenburg aan opvolger Wouter Verheij.
• Symbolische overdracht van de voorzittershamer door Ria Sterrenburg aan opvolger Wouter Verheij. Foto: Dirk Molenaar

Wouter Verheij neemt voorzittershamer over bij Tavenu: ‘Deze uitdaging wil ik wel aangaan’

Nieuws 542 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Muziekvereniging Tavenu heeft in Wouter Verheij een nieuwe voorzitter gekregen. Grote uitdaging voor de komende jaren is de huisvesting.

Onlangs is tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van muziekvereniging Tavenu Wouter Verheij (43) officieel benoemd tot nieuwe voorzitter. Na ruim 28 jaar draagt Ria Sterrenburg (64) het stokje over. De vereniging heeft haar tomeloze inzet onder andere beloond met het erelidmaatschap.

Drumband

Instructeur en tevens oud-buurman Janus de Vaal haalde de toenmalige veertienjarige Ria over om lid te worden van de drumband. “Helaas is de drumband zo’n acht jaar geleden opgeheven”, mijmert de inmiddels ex-voorzitter. “Door te weinig belangstelling hebben we dit besluit moeten nemen. Daar tegenover staat de grote aanwas van jeugdleden bij de fanfare. Zelf speel ik al jaren trombone.”

Werkzaam als financieel beheerder bij de gemeente Krimpenerwaard heeft Ria jarenlang vrijwel al haar vrije tijd gestopt in Tavenu en repetitiehonk Het Bastion. “Begin jaren negentig wilde de gemeente het gebouw privatiseren. De onderhandelingen met uitbater Ad Scheer strandden. Uiteindelijk is met bemoeienis van onze beschermheer meneer Slager de Stichting Het Bastion ‘95 opgericht. Een aparte stichting voor aankoop en het beheer van het gebouw. Een hectische periode, we waren tenslotte onkundig als vrijwilligers hoe om te gaan met een cultureel centrum”, geeft ze toe. “Het is allemaal gedaan om de repetitieruimte voor de vereniging veilig te stellen.” 

Een vast onderkomen

De coronaperiode gaf de doorslag voor de verkoop van het Bastion. “Financieel was het niet meer haalbaar op lange termijn”, legt Ria uit. “Het is nu Baraq, waar we nog een aantal jaren de garantie hebben om te kunnen repeteren. Ik maak nu deel uit van de huisvestingscommissie, op zoek naar een geschikte ruimte. Er zijn ideeën en contacten met andere verenigingen, die ook uitkijken naar een vast onderkomen.”

Ruim een jaar geleden polste Ria bij medemuzikant Wouter Verheij zijn interesse om haar op te volgen. Ria: “Ik vond dat ik lang genoeg voorzitter ben geweest. Wilde voorkomen dat de leden zich zouden afvragen wanneer ik eindelijk zou stoppen”, grinnikt ze. In Wouter vond ze direct een enthousiast persoon die niet lang over de vraag hoefde na te denken. “Deze uitdaging wilde ik wel aangaan. Tavenu is een vriendenclub, enthousiaste muzikanten die de vereniging vorm geven”, bevestigt hij. 

Financieel gezond blijven

De kersverse voorzitter werkt als leidinggevende in Lopik. Hij realiseert zich maar al te goed dat verschillende uitdagingen op hem en medebestuursleden afkomen. “Met de vereniging gaat het hartstikke goed, we zijn ook blij met de regelmatige nieuwe aanwas. Afgelopen Koningsdag speelde een aantal jeugdleden voor het eerst mee op de aubade”, vertelt hij trots. “Nieuwe leden werven, ze behouden, financieel gezond blijven en zorgen voor genoeg instrumenten; naast de huisvesting ook enorm belangrijk.”

Op vrijdagavond 28 juni, tijdens het jaarlijkse concert op het Kazerneplein in Schoonhoven, is de openbare vuurdoop voor de nieuwe voorzitter. In deze functie richt hij voor de eerste maal het woord tot het belangstellend publiek. Het concert begint om 20.00 uur.

Dirk Molenaar

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden