• De delegatie bij Damen Shipyards.
• De delegatie bij Damen Shipyards. Foto: CDA Papendrecht

CDA-Europarlementariër Tom Berendsen benadrukt Europese samenwerking tijdens werkbezoek maritieme hotspots in de Drechtsteden

Zakelijk 699 keer gelezen

DRECHTSTEDEN • In de scheepsbouw werk je nooit alleen. Die woorden sprak Martin Bloem, directeur Corporate Affairs bij Damen Shipyards Group, tijdens het werkbezoek van CDA Europarlementariër Tom Berendsen aan het bedrijf in Gorinchem.

Namens Damen Shipyards overhandigde hij Berendsen een brochure van het bedrijf met nadruk op de noodzaak van een Europese sectoragenda naar het voorbeeld van de Nederlandse versie daarvan voor de Maritieme Maakindustrie.

CDA Europarlementariër en lijsttrekker voor de Europese verkiezingen van 6 juni Tom Berendsen bracht donderdag in het kader van de Europese Verkiezingen met een grote CDA delegatie een werkbezoek aan de maritieme sector in de regio Drechtsteden.

Aanpak van de duurzaamheid

Dat werkbezoek begon bij Restaria De Patrijs in Zwijndrecht, Tom Berendsen had dit bedrijf al eerder bezocht en was onder de indruk van de duurzaamheidsaanpak van deze lokale ondernemer, een mooi voorbeeld van een klein familiebedrijf. Na een goed verzorgde lunch vertrok het gezelschap naar de scheepswerf van Kooiman Marine Group in Zwijndrecht.

Wim Kooiman gaf uitleg over zijn familiebedrijf en de groei in de voorbije jaren. Joop Labee vertelde het CDA gezelschap over de interne opleiding die het bedrijf heeft opgezet om zo zelf vakbekwaam personeel op te leiden. De eenjarige opleiding draait sinds 2021, leerlingen krijgen vier maanden theorie en lopen daarna een half jaar stage.

We doen er alles aan om ze binnen te houden tijdens en na de opleiding

“Wij leren ze lassen en tekening lezen om ze op te leiden tot bankwerker of loodgieter. We doen er alles aan om ze binnen te houden tijdens en na de opleiding.” Na het bezoek aan de bedrijfsschool werd nog een bezoek gebracht aan de scheepswerf Kooiman.

Na het bezoek aan Kooiman Marine Group reisden de CDA’ers met de Waterbus stroomopwaarts naar scheepswerf Damen in Gorinchem. Op de Waterbus gaf wethouder Tycho Jansen nog uitleg over de ontwikkeling van Pier14, een ‘maritiem bedrijventerrein’. Ook Gerbrand Schutte van de Waterbus gaf een presentatie over de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid bij de Waterbus.

Na aankomst bij Damen Shipyards kreeg men een bedrijfspresentatie en na overhandiging van de brochure van Damen Shipyards werd onder leiding van Jos van Woerkum van Damen Shipyards door de CDA delegatie net als bij Scheepswerf Kooiman een kijkje genomen bij de schepen in aanbouw.

Ook Damen Shipyards is een mooi voorbeeld van een Nederlands familiebedrijf, daar zijn er veel van in deze regio.

Last van overheden

Damen Shipyards ziet volop kansen voor de Nederlandse en Europese scheepsbouw in de noodzaak tot verduurzaming van de scheepvaart. Daarvoor zijn veel nieuwe schepen nodig, maar ook veel nieuwe technologie die het bedrijf allemaal in huis heeft. Ook vanuit toeleveranciers is de nodige kennis in huis. Volgens Bloem hebben ze daarbij soms veel last van overheden, door onder andere verdeling van subsidies binnen Europa, die gezond ondernemerschap in de weg kunnen staan.

Actievere samenwerking binnen Europa

Na overhandiging van de brochure vroeg Tom Berendsen wat Damen Shipyards nodig heeft van Europa. Martin Bloem noemde daarbij nog actievere samenwerking binnen Europa met makkelijkere toegang tot de markt en snellere programma’s voor verduurzaming.

Tom Berendsen erkende de noodzaak tot die betere Europese samenwerking, zoals bijvoorbeeld in het Europees Defensie Fund (EDF), maar toegang is moeilijk, zeker voor kleinere bedrijven. CEO Richard Krijns van Damen Naval benadrukte in zijn presentatie eveneens de noodzaak tot samenwerking binnen Europa.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden