<!-- BEGIN JS TAG - hetkontakt.nl_0011_125_APP_sizeless_klaroen < - DO NOT MODIFY -->
<SCRIPT SRC="http://ib.adnxs.com/ttj?id=5297096&size=300x600&promo_sizes=300x250&promo_alignment=center&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkontakt.nl&postcode=716&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<!-- END TAG -->

27 Juni 2012 | 15.33

Nieuw-Lekkerlandse meiden redden scooterrijder van verdrinkingsdood

NIEUW-LEKKERLAND - Chessy de Bruijn (15) en Danique Poirot (15) uit Nieuw-Lekkerland hebben wat politiewoordvoerder Gijs van Nimwegen betreft een ‘heldenstatus’ verdiend. Ook door de brandweer en op diverse websites wordt het tweetal geroemd om hun kordate optreden.  

De meiden kwamen maandag 25 juni in actie, nadat tien meter achter hen twee scooterrijders frontaal op elkaar reden. Door het handelen van de twee scholieren is voorkomen dat één van de slachtoffers, die na het ongeval in een sloot terecht kwam, met zijn hoofd onder water terecht kwam.In het water.

De vriendinnen Chessy en Danique reden maandagmiddag samen vanuit hun school in Papendrecht naar huis. “We fietsten over de Middelweg. Opeens hoorden we achter ons een harde klap. We zagen dat er een ongeluk gebeurd was. We hebben onze fietsen neergegooid en zijn er naartoe gerend,”  herinnert Chessy zich. Toen de tiener zag dat één van de scooterrijders te water was geraakt, bedacht zij zich geen moment en sprong met kleding en al in de sloot. “Ik wilde eerst 112 bellen, maar zag dat Chessy hulp nodig had en sprong daarom ook in het water,” vertelt Danique.
Haar vriendin vult aan: “Ik wilde het hoofd van de jongen boven water houden, maar zakte daardoor zelf weg in de modder. Daarom had ik haar hulp nodig. Samen hebben we de jongen naar de kant gedreven.”

Alarmnummer
Intussen werd vanaf de kant alsnog het alarmnummer gebeld en kregen de meiden ondersteuning bij het boven water houden van de scooterrijder. Enkele minuten later nam de brandweer het werk van Chessy en Danique over en konden de twee de hulpverlening overlaten aan de professionals. Hoewel de 17-jarige scooterrijder ernstig gewond naar het ziekenhuis werd gebracht, verdienen de meiden wat de politie betreft complimenten. “Door hun snelle optreden hebben zij op dat moment erger voorkomen. Dat is prijzenswaardig,” aldus Gijs van Nimwegen van de politie Zuid-Holland-Zuid.

Ook bevelvoerder van brandweer Nieuw-Lekkerland is vol lof over de redders. “Deze meiden hebben gewoon heel goed werk verricht. Maar niet alleen die meiden, ook de drie andere mensen die later te hulp schoten hebben goed gehandeld. Als brandweer zijn we daar zeer tevreden over. Ze verdienen een pluim.” Ook de keuze om het slachtoffer niet zelf op de kant te trekken, was volgens de bevelvoerder in die situatie de juiste. “De verwondingen waren onbekend. Het is daarom goed dat zij de jongen in het water hebben gehouden, totdat de hulpdiensten arriveerden.”

Intensive Care
De bewuste scooterrijder uit Nieuw-Lekkerland is inmiddels van de intensive care. Hij heeft onder meer verwondingen aan zijn wervels, longen, hoofd en kaak. De andere bestuurder (16) ligt nog wel op de IC en was dinsdagavond nog in levensgevaar. Hij heeft onder meer inwendige bloedingen, een klaplong en een gebroken rib opgelopen. Het is nog steeds onduidelijk hoe het ongeval kon gebeuren. Getuigen en mensen die eerste hulp verleend hebben en nog geen contact hebben gehad met de politie, worden verzocht alsnog contact op te nemen via 0900-8844.

De vriendinnen zijn nog altijd erg onder de indruk van het ongeval. “Gelukkig kunnen ze er met elkaar over praten,” vertelt de moeder van Danique. Daarbij is er nog wat ‘klein leed’, want om zo snel mogelijk hulp te bieden, was Chessy met haar telefoon nog in haar broekzak in het water gesprongen. De smartphone kon daar niet tegen en ging stuk. Hoewel de Lekkerlandse beseft dat dit niet opweegt tegen het persoonlijke leed, baalt zij er toch van. “Ik had de Samsung van mijn eerste salaris gekocht, dus dat is toch wel jammer.”

afbeelding van Geurt Mouthaan
Dit artikel is geplaatst door:
Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (o.a....

UITagenda