Afbeelding
Foto: stockfoto

Verdwijnt het openbaar onderwijs uit de wijk Kinderdijk? D66 en PvdA maken zich er zorgen over

Nieuws 863 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Geen openbare basisschool meer in wijk Kinderdijk, dat zien PvdA en D66 niet zitten. Ook de rest van de raad is niet overtuigd van de noodzaak de locatie Maasplein van ‘t Nokkenwiel samen te voegen met de locatie Boerenpad.

“Wij zijn geen voorstander van het verdwijnen van het openbaar onderwijs in de wijk Kinderdijk”, benadrukte Arne Verwoert (D66) afgelopen week bij de commissievergadering. “Onderwijs moet nabij en toegankelijk zijn.” 

Hetzelfde geluid liet Wim van Krimpen (PvdA) horen. “Er komt op het terrein van Kloos een nieuwe wijk met 259 woningen. De kinderen die daar gaan wonen ontnemen we zo de nabijheid van openbaar onderwijs. Wij zijn nogal geschrokken van het plan om het openbaar onderwijs uit deze wijk weg te halen.”

Samenvoegen locaties Boerenpad en Maasplein

Het tweetal reageerde hiermee op het nieuwe plan van wethouder Margreet de Deugd rond de nieuwbouw van de locatie Boerenpad van ‘t Nokkenwiel. Daarin worden het Boerenpad en het Maasplein in een nieuwe school samengevoegd, in combinatie met de kinderopvang van Wasko en Syndion jeugdzorg. 

Het bestuur van ‘t Nokkenwiel staat hier voor honderd procent achter. Reinoud de Vries, voorzitter van het bestuur van Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden (OZHW), maakte dat duidelijk aan de commissieleden. “Dit voorstel biedt de gelegenheid om schaarse krachten te bundelen en professionals en kennis samen te brengen op de locatie Boerenpad.” 

Hij vervolgde: “Wij begrijpen dat dit nieuwe voorstel vragen oproept. Op de vraag of dit aan álle ouders en hun kinderen goede toegang biedt tot openbaar onderwijs, is het antwoord volmondig ja.” Er was afgelopen week ook een informatieavond. “Daar kwamen vijf ouders op af. Op de eerdere informatiebrief kwam één reactie en die was positief.”

Ouders kiezen voor Boerenpad

Wethouder De Deugd zelf bracht nog een argument in: het dalend aantal ouders dat kiest voor de locatie Maasplein. “Daar stuitten we enkele maanden geleden op. Ook als ze dichterbij het Maasplein wonen, valt toch de keuze op het Boerenpad.” 

“We hadden toen de keuze of we dit wilden gaan sturen. Maar dat had zeker niet de voorkeur van ‘t Nokkenwiel. De school wil ouders die vrijheid blijven geven.”

‘We moeten realistisch zijn’

En wat betreft het eventuele sluiten van de locatie Maasplein: “Op de schaal van Alblasserdam is het goed te doen. We houden nog steeds twee goede openbare scholen in het dorp. Daarom brengen we nu dit voorstel in met de vraag of we dit verder mogen onderzoeken.”

Die ruimte wilden de commissieleden wel geven. In tegenstelling tot PvdA en D66 noemden de andere partijen niet het nadeel van het verdwijnen van openbaar onderwijs uit de wijk Kinderdijk. 

Herman Verweij (VVD): “We moeten realistisch zijn, gezien de schaal van Alblasserdam en onze financiën. Maar we willen wel meer gegevens hebben om het oude scenario van alleen nieuwbouw aan het Boerenpad en dit nieuwe voorstel goed te kunnen vergelijken.”

‘Hoeveel hoger dan 8,3 miljoen euro komen we uit?’

Jan Mark ten Hove (SGP) bracht het kostenplaatje in. “Want 1,5 jaar geleden was het nog 8,3 miljoen euro. Er zijn de nodige kostenstijgingen geweest. Waar komen we nu op uit?” De wethouder had (nog geen antwoord. “De kosten moeten we herijken. Ze zullen hoger zijn.”

De opdracht om de twee scenario’s naast elkaar te zetten en daarvoor de nodige informatie te verzamelen, nam ze op zich. Doel is om tijdens de raadsvergadering in mei de voortgang verder te bespreken.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden