22 Juni 2012 | 10.58

Tentfeesten lappen regels aan de laars

NEERIJNEN • Neerijnen gaat na de zomer het vergunningenbeleid voor tentfeesten op of rond Koninginnedag mogelijk bijstellen. Op één na hielden organisatoren zich in het afgelopen voorjaar niet aan de afspraken.

Vooral het feest dat op de Esterweg in Est plaatsvond, zorgde afgelopen week voor beroering op politiek niveau. Het evenementenbureau uit Tiel kreeg van de gemeente een vergunning om de tent tot vroeg in de nacht open te blijven, maar liet tot zes uur in de ochtend bezoekers toe. Vooral voor de fractie van Gemeentebelangen is het niet te verteren dat de politie verzuimde om het feest af te breken. “Desnoods roep je de bijstand in van de politie in Nijmegen. Dat doen ze bij het voetbal ook.”

In plaats daarvan bleef het bij een proces-verbaal. Volgens burgemeester Alex van Hedel de meest praktische oplossing gezien de massaliteit van het feest. Onderzocht wordt nog of de grondeigenaar die zijn terrein aan de Esterweg beschikbaar stelde, op gerechtelijke vervolgstappen kan rekenen.

Alleen de mensen achter het tentfeest in Waardenburg hielden zich keurig netjes aan de afspraken, meldde de burgemeester. Alle andere feesten lapten de regels aan de laars, vooral op het gebied van opgelegde sluitingstijden.

Peers
Vanuit de commissie Welzijn kwamen ook vragen over de inzet op deze feesten van zogeheten peers door Iriszorg, een instantie die alcoholverslaving onder jongeren probeert te remmen. Peers zijn jongeren die leeftijdsgenoten aanspreken op hun gedrag.

Volgens welzijnswethouder Rian Verwoert nemen jongeren eerder van hun iets aan dan bijvoorbeeld van een oudere. Verwoert voegde daaraan toe dat de gemeente zichzelf heeft verplicht om vanuit preventief oogpunt Iriszorg op tentfeesten in te zetten.

Trefwoorden:

UITagenda

Lezeractie(s)

Verwen je moeder met een metamorfose van Van der Wal Hair & More!
Zondag 11 mei is het weer Moederdag. Jouw moeder heeft vast al heel vaak mooie cadeaus van je gekregen, maar waarschijnlijk nog nooit een nieuwe look...
lees verder
Win kaartjes voor het AFAS sprookjesconcert in Gorinchem
Prinsen en Prinsessen Tijdens het pinksterweekend van 2014 zijn alle kinderen van Nederland voor drie dagen echte prinsen en prinsessen, want dan is...
lees verder