21 Mei 2012 | 11.34

Kringloopbus wordt ambulance in Congo

Andries Donker, Alphonse Tshuma en Dieneke Smit. (foto: Loek van Broekhoven)

ZALTBOMMEL • De 'Spullebus' van kringloop De Spullewaard in Zaltbommel is geschonken aan kinderkliniek Le Samaritain in de Congolese hoofdstad Kinshasa.

De kliniek geeft medische hulp aan kinderen uit de allerarmste lagen van de samenleving en zal de bus inzetten als ambulance. Ook de vorige kringloopbus ging al naar de kliniek, maar is nu aan vervanging toe. Dat viel samen met het moment waarop De Spullewaard aan een grotere bus toewas.

Alphonse Tshuma, die al vanaf de start van de kringloop vrijwilliger is, is afkomstig uit Congo. Behalve dat hij succesvol zakenman was, verrichtte hij pastoraal werk in de kinderkliniek Le Samaritain  totdat hij in 2002 zijn land moest ontvluchten. Rebellen hadden het op hem en zijn gezin voorzien. Daarbij raakten zes van de negen kinderen van het echtpaar Tshuma spoorloos.

De bus is op kosten van De Spullewaard volgeladen met medische apparatuur en andere hulpgoederen. De voorbereiding van het transport werd behalve door bestuurslid Andries Donker en Alphonse Tshuma ook door kringloopbedrijfsleider Dieneke Smit (r) verzorgd.

afbeelding van Britta Alink
Dit artikel is geplaatst door:
Britta Alink

redacteur van Het Kontakt editie Bommelerwaard en Het Kontakt editie Land van Heusden en Altena

UITagenda

 • donderdag 5 Maart - zondag 3 Mei
  Expositie
  Expositie Fotoclub
  Zaltbommel, De Poorterij
 • donderdag 19 Maart - zondag 19 April
  Expositie
  De Natuur Verbeeld
  Neerijnen, Het Stroomhuis
 • vrijdag 20 Maart - zondag 19 April
  Expositie
  Dubbelexpositie
  Neerijnen, Het Stroomhuis