10 Juni 2012 | 00.32

Kaarsenceremonie indrukwekkend onderdeel van SamenLoop

Kasteel Ammersoyen is het decor van de SamenLoop. Foto: Levin den Boer

AMMERZODEN • Twee minuten diepe stilte. Een lichtstraal die de donkere hemel in schijnt. Fakkels die de gezichten van de honderden aanwezigen op het grote veld voor Kasteel Ammersoyen verlichten.

Het is gelukt: langs het hele parcours van de SamenLoop voor Hoop staan kaarsenzakken. Om 23:00 uur onderbreken de lopers hun 24-uurs estafette om de kaarsenceremonie bij te wonen. Popkoor Zinder heeft het publiek al in de stemming gebracht met nummers als 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder'. Een speciale rol is weggelegd voor kinderen van survivors (mensen die kanker hebben of hebben gehad). Zij steken kaarsen aan in de vorm van het woord 'leven'.

SamenLoop-ambassadeur Anton Kuijntjes vertelt over een vader die op de bruiloft van zijn dochter nog net de woorden mee kan zingen: 'Wees zuinig op mijn meissie, vooral als ik er straks niet meer ben' en inmiddels is overleden aan kanker, op 47-jarige leeftijd. Mede-organisator Monique van de Wiel draagt een gedicht voor over haar moeder, die de ziekte ook niet overwon. Ze wacht op een teken van boven, maar besluit dan zélf een signaal te sturen. Bij die woorden gaat een sterke lichtstraal aan, die de wolken in schijnt. Twee meisjes en een jongen voeren een dans op, opgedragen aan de moeder van één van hen. Zij is genezen van kanker.

De hele ceremonie duurt een klein uur. De emoties zijn voelbaar. Maar dan is het weer tijd om de draad op te pakken. De lopers gaan verder, in het licht van de duizenden kaarsen. De muziek wordt weer vrolijker. Bij de kraampjes zijn nog steeds allerhande producten en diensten te koop. En wie besluit thuis te gaan slapen, wordt nog tot ver buiten het festivalterrein begeleid door die ene lichtstraal die de hemel in schijnt.

Janneke Boogaard

afbeelding van Janneke Boogaard
Dit artikel is geplaatst door:
Janneke Boogaard

redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Bommelerwaard.

UITagenda

 • maandag 5 Oktober - maandag 4 Januari
  Expositie
  Helmut Böhm
  Kerkdriel, De Leyenstein
 • vrijdag 9 Oktober - vrijdag 8 April
  Spel
  Klaverjassen
  De Burcht van Haeften in Haaften
 • woensdag 2 December
  Lezing & bijeenkomst
  Sinterklaasmiddag
  Zaltbommel, De Grote Aak