26 Juni 2012 | 11.39

Medewerker aannemer: 'Ik had een begrafenis kunnen hebben'

De sloopwerkzaamheden waren zaterdag al in volle gang.

BLESKENSGRAAF • Bouwvakkers van aannemer J.H. Ouderkerk in Bleskensgraaf waren vrijdag bij zuivelfabriek De Graafstroom aan het werk toen de vloer instortte waarop zij stonden. "Zij hebben de schrik nog in de benen", zegt medewerker Arie Ouderkerk.

"Toen ik zelf op de plek ging kijken, realiseerde ik me: Ik had deze week een begrafenis kunnen hebben." Een groepje werklieden stond op de vloer toen een van de spanten het begaf. "Onze mensen waren aan het storten toen een stalen spant van 34 meter knikte, in het midden van de vloer. Op maandag 18 juni hadden we een kanaalplaatvloer gelegd in de staalconstructie. Daar moest nog een afwerklaag overheen. Dan breng je er nog weer wat gewicht op natuurlijk. De dikte van die laag is voorgeschreven. Met een waterpastoestel dat werkt met laser kun je zien hoe hoog je zit. Tijdens het meten bleek: hé, hier moet weer beton bij, terwijl de vloer daar al op hoogte was. Dat was al een signaal dat er iets niet klopte, dat er iets bewoog. Mijn broer zei toen: we gaan hier weg, naar de kant, dit is niet goed. Daarna is de constructie in elkaar gezakt. Het ging niet met een klap, maar ook weer niet langzaam. Het gebeurde wel zó snel dat iedereen de schrik in de benen had. Er waren vier van onze mensen aan het werk, en een pompbediende die het beton pompte. Hoe het met onze mensen is? De schrik zit er bij sommigen nog steeds in.  Een van onze mensen is op de rug gevallen. Hij heeft de gebeurtenis ‘s nachts nog een paar keer terug gezien. Van de schrik en de adrenaline was hij helemaal stijf."

Ouderkerk is overigens niet verantwoordelijk voor de constructie. Projectbegeleider is Witlox, die samenwerkt met diverse bedrijven.

Anne Marie Hoekstra

afbeelding van Anne Marie Hoekstra
Dit artikel is geplaatst door:
Anne Marie Hoekstra

redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl.

UITagenda