• Milen tijdens haar verblijf in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis.
• Milen tijdens haar verblijf in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. Foto: Aangeleverd

Familieloop voor Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis: dit gezin uit Leerdam durft het aan

Nieuws 1.800 keer gelezen

LEERDAM • Geopereerd worden aan een hartritmestoornis, het overkwam de 12-jarige Milen uit Leerdam in februari van dit jaar. Gelukkig kon ze geholpen worden en is de hartritmestoornis hiermee - hopelijk - verleden tijd. Reden voor het hele gezin om drie kilometer hard te lopen en minstens 500 euro op te halen voor onderzoek naar plotse hartstilstand bij kinderen: ‘Rennen voor Sophia’.

Ze noemen zichzelf ‘De Leeuwtjes’, Milen, Monique, Anouk en Kenneth. Langzamerhand bereiden ze zich samen voor op de familieloop: een bestaande race die dit jaar voor de tweede keer wordt georganiseerd voor en door het Erasmus MC Sophia? Kinderziekenhuis op Hemelvaartsdag in Rotterdam.

Hartritmestoornis

Het gezin doet niet zonder reden mee. Milen kampte de afgelopen twee jaar namelijk met een hartritmestoornis. Wat begon als een ongewoon hoge hartslag bij inspanning, groeide uit tot een regelmatig terugkerend probleem.

“Toen Milen tijdens de gymles weer zo’n last kreeg van haar hart vertrokken we met spoed naar het ziekenhuis. Daar bleek haar hartslag 260 slagen per minuut te zijn. Abnormaal hoog dus”, vertelt moeder Monique.

Spoedeisende hulp

Milen kreeg medicatie op de spoedeisende hulp die haar hartslag uiteindelijk deed zakken. Ze moest een nachtje logeren in het Beatrixziekenhuis en werd doorgestuurd naar het Erasmus MC voor verder onderzoek. Daar was de uitslag helder: Milen moest geopereerd worden.

Heftige conclusie

Het was een heftige conclusie voor het gezin. Een operatie aan het hart is niet niks, ondanks dat dit een relatief milde ingreep zou zijn. Maar toen ging er iets mis. “Tijdens de operatie is er per ongeluk een klein gaatje in het hart van Milen gemaakt”, vertelt Monique.

“Haar hart ging bloeden en dit kwam terecht in haar hartzakje. Dat komt eigenlijk nooit voor, we hadden echt pech. We moesten daardoor onverwachts vijf nachten blijven, terwijl iemand na deze operatie normaliter na een nachtje ter controle weer huiswaarts kan keren.”

Geweldig geholpen

Het was een heftige ervaring. Maar wat Monique zo opviel tussen alle hectiek door, was dat ze zo geweldig geholpen werden. “Iedereen was zo aardig, ze stonden dag en nacht vrolijk voor ons klaar. Toen ik voorbij zag komen dat er een familieloop aankwam, wist ik het gewoon. Dit moeten we gaan doen.”

Rennen voor Sophia

Binnen de sponsorloop ‘Rennen voor Sophia’ kunnen deelnemers drie, vijf of tien kilometer hardlopen om geld op te halen. Gezien haar jonge leeftijd en de recente operatie van Milen, was drie kilometer de ideale optie.

“Of we nu moeten rennen, wandelen of kruipen, wij gaan die finish over”, vertelt het gezin trots. “Drie kilometer hardlopen is niet ver maar Milen is pas net weer aan het sporten met begeleiding van de fysiotherapeut. We doen het dus rustig aan. Maar dat we zelfs met dat kleine stukje geld op kunnen halen voor onderzoek naar plotselinge hartstilstanden bij kinderen, is geweldig.”

43 duizend euro

In totaal hebben alle deelnemers van de familieloop landelijk al bijna 43 duizend euro opgehaald met bijna 300 acties. De familie van Milen koos ervoor zelfstandig 500 euro op te halen. Een doel dat ze al bijna bereikt hebben.

“Via sociale media hebben we vrienden en familieleden opgeroepen om geld te doneren mochten ze dat willen. Iedere euro is welkom, dus hoe klein het bedrag ook is, sponsoren mag en kan nog steeds.”

Doneren kan via www.sportenvoorsophia.nl/teams/de-leeuwtjes.

Madelief Helmhout

Madelief Helmhout schrijft als journalist voor Het Kontakt-Vijfheerenlanden en Het Kontakt-Alblasserwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden