Afbeelding
Foto: aangeleverd

NOM-wijk Krimpen a/d IJssel: toekomstgericht wonen in groene buurt

Nieuws 5.776 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Gedurfd, maar het belooft veel op te leveren. Vanuit deze filosofie wordt er gewerkt aan ontwikkeling van de eerste volledige Nul op de Meter (NOM)-wijk in Krimpen aan den IJssel.

Het initiatief is gericht op het ontwikkelen van een unieke, duurzame buurt aan de Kerkdreef in de wijk Kortland-Noord. “Met woningen die klimaatbestendig en op z’n minst energieneutraal zijn. Gelegen in een groene omgeving, waar oog is voor biodiversiteit. Hoewel het nu lijkt op een gemeenschap, is het dat zeker niet. We streven eenvoudigweg naar een andere benadering van de uitdagingen van deze tijd, om bewuster om te gaan met de natuur, het milieu en onze leefomgeving.”

‘Prachtig plan, maar geen kavels beschikbaar’

Bastiaan Deelen en Henry van den Berg zijn twee van de twaalf leden tellende particuliere initiatiefgroep voor de NOM-wijk. Laatstgenoemde stond zo’n negen jaar geleden aan de wieg van het idee. “Net als mijn schoonzoon wilde ik een nul-op-de-meter woning bouwen. We benaderden destijds de duurzaamheidswethouder, Marco Oosterwijk, om te informeren over beschikbare kavels in de gemeente. Zijn reactie was: ‘Dat is een prachtig plan, maar we hebben geen kavels beschikbaar voor slechts twee woningen. Jullie zouden een groep geïnteresseerden moeten verzamelen om een buurt te creëren. Dat vraagt een eventueel stuk beschikbare grond.’ Bij een gemeentelijk duurzaamheidsproject hebben we vervolgens ons initiatief voor een NOM-wijk gepresenteerd en geleidelijk zijn steeds meer mensen aangehaakt. In totaal nu bijna dertig personen, leden en andere geïnteresseerden.”

In 2018 werd het plan voorgelegd aan het toenmalige college van burgemeester en wethouders. Zoals Bastiaan Deelen uitlegt: “Het was slechts een idee; we hadden nog niets concreets. Alle procedures op het gebied van wet- en regelgeving om in aanmerking te komen voor het beschikbare braakliggende perceel van 7.000 vierkante meter aan de Kerkdreef, naast de Admiraal de Ruyterschool, moesten nog worden doorlopen. Het was zeker niet gegarandeerd dat we het zouden krijgen. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad ons vorig jaar groen licht gegeven en is er een overeenkomst voor de grond getekend.” 

Geen projectontwikkelaars

Henry van den Berg voegt toe: “Wij zijn als groep geen projectontwikkelaars die uit zijn op winst. We kiezen ervoor om zelf woningen te laten ontwerpen en bouwen via Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. We hebben nu een schetsplan van een architect en hebben al vijf geïnteresseerde aannemers benaderd om uit te kiezen.”

De nieuwe NOM-wijk omvat zeventien zogenaamde schuurwoningen en zes appartementen. “Wij gaan zoveel mogelijk bouwen met duurzame materialen”, vult Deelen aan. “Voorzien als een uiterst energiezuinige wijk, is ons concept inmiddels geüpgraded naar ‘passief wonen’, met een focus op optimale isolatie om het gebruik van installaties en zonnepanelen te minimaliseren.”

Uiterlijk van een traditionele boerenwoning

De vijf woonblokken in de buurt zijn ontworpen volgens het ‘boerenerf-principe’. Van den Berg: “De blokken hebben elk het uiterlijk van een traditionele boerenwoning, met op de kop een ‘boerderij’ - waarin appartementen zijn gevestigd - gevolgd door de ‘schuren’ die dienen als huizenblokken. Volgens planning zou de bouw voor eind 2025 afgerond kunnen zijn.”

Deelen zegt: “In een tijd waarin bouwgrond schaars is, benutten we de buitenruimte op innovatieve wijze: elk huis en appartement zal een eigen stukje privéruimte hebben, maar ze bevinden zich verder in een gezamenlijke tuin. Dus geen hoge schuttingen. Deze open opzet stimuleert sociale interactie en nabuurschap. Gedurfd, maar het levert ook veel op.” 

Om te vervolgen: “Bewoners hebben alle vrijheid om hun woningen naar eigen wens in te delen en in te richten, zolang ze zich maar houden aan de vastgestelde richtlijnen en doelen die we voor ogen hebben. Hoewel er niet veel verandering mogelijk is aan de buitenkant en de buitenruimte, zijn er binnen tal van mogelijkheden. Dus, voor wie altijd al heeft gedroomd van het bouwen van een eigen huis: dit is je kans om mee te doen.”

Meer informatie: www.nomwijkkrimpen.nl.

Martijn Kuiler

Redacteur Het Kontakt-Krimpenerwaard en Het Kontakt-Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden