• Het gebied waarom het draait: de Beukenlaan, Bosbaan, Singellaan en het Jufferslaantje.
• Het gebied waarom het draait: de Beukenlaan, Bosbaan, Singellaan en het Jufferslaantje. Foto: TopVorm Vastgoed

Woningbouwproject Beukenlaan Vianen stopgezet: ‘Eerst in overleg met de inwoners’

Nieuws 1.694 keer gelezen

VIANEN • Het woningbouwproject Beukenlaan moet vanuit de gemeente tijdelijk stop worden gezet. Dat bepaalde de gemeenteraad vorige week. Bovendien besloot de raad unaniem tijdens de raadsvergadering van donderdag dat inwoners moet worden gevraagd of men überhaupt wel woningbouw wil op die locatie. 

De raad vindt dat het college moet wachten met woningbouwprojecten in Vianen tot de gebiedsvisie voor Vianen is vastgesteld, net zoals in andere kernen binnen de gemeente de manier van werken is. In die gebiedsvisie moet de mening van inwoners duidelijk en transparant terugkomen, stelde men bovendien vast. 

De voltallige raad vindt dat inwoners van Vianen expliciet de vraag moet worden gesteld of er woningbouw in het gebied rondom de Beukenlaan mag plaatsvinden en zo ja, in welke delen en in welke vorm.

Wethouder raadde besluit af 

Wethouder Teus Meijdam raadde alle partijen nog af om dit besluit te nemen. Volgens hem is er met de projectontwikkelaar die het stuk grond kocht immers al besproken dat er geen definitief besluit wordt genomen over de toekomst van het gebied. “En zij willen juist zelf ook het participatieproces met de inwoners gaan bewandelen om uiteindelijk tot een plan te komen”, aldus Meijdam.

Petitie overhandigd 

Toch hielden de partijen dus voet bij stuk. Een besluit dat vol genoegen werd aanschouwd door Hans de Goeij en Kees Gielen. Zij overhandigden voor de raadsvergadering de petitie met ruim 1.800 handtekeningen aan burgemeester Sjors Fröhlich. De petitie werd ondertekend door mensen die de afgelopen weken lieten blijken woningbouw rondom de Beukenlaan niet te zien zitten.

De Goeij vertelt blij te zijn met de genomen besluiten. “Dit betekent dat de gemeente voor het vervolgtraject de juiste volgorde gaat aanhouden. Dus eerst informatie ophalen bij de bewoners, om te kijken wat wij willen. Het is aan ons om dit goed en gefundeerd uit te werken”, aldus De Goeij. 

Met een aantal andere bewoners is De Goeij bezig met de oprichting van Stichting Leefbaar Vianen. Hij vertelt: “En zoals de naam al doet vermoeden willen we met die stichting ons met meer gaan bezighouden dan alleen de Beukenlaan. We willen Vianen leefbaar houden.”

Aantal nieuwe woningen staat nog niet vast 

Tijdens de vergadering werden de verdere uitgangspunten die uiteindelijk tot de gebiedsvisie moeten leiden, verder aangescherpt. Zo gaf het college eerder aan 1.000 woningen extra te willen bouwen in Vianen. De raad wil niet dat men zich nu al vastlegt op een vast aantal, maar dat dit pas worden bepaald als er goed beeld is van alle plannen, mogelijkheden en eventuele moeilijkheden die daarbij komen kijken. 

Ook wil de raad dat er een veilige en toereikende verkeersontsluiting wordt gerealiseerd in en rondom Vianen. Door de groei van de stad de afgelopen decennia zijn er richting de A2 en A27 al verschillende knelpunten ontstaan en verdere groei zou dit verergeren als er niks aan wordt gedaan. Tot slot moet ook het fietsnetwerk worden verbeterd.

Studio Raadzaal

In de podcast Studio Raadzaal sprak presentator Joost-Jan Kool met burgemeester Sjors Fröhlich en raadslid Monique van den Broek (VHL Lokaal) over dit onderwerp en de andere agendapunten die tijdens de raadsvergadering werden besproken. Klik hier om de podcast te luisteren. 

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden