• Anton van der Stelt verdiept zich in de voetbalmaterie.
• Anton van der Stelt verdiept zich in de voetbalmaterie. Foto: John Wijntjes

V/d Stelt weer coach Bergambacht: ‘Heb geleerd meer rendement te halen uit spelers’

Sport 1.127 keer gelezen

STOLWIJK/BERGAMBACHT • Anton van der Stelt gaat voor de derde keer een dienstverband aan als hoofdtrainer van Bergambacht. Op zijn 25ste debuteerde de Stolker als seniorentrainer bij de zaterdagvierdeklasser. Tussen 2013 en 2016 stond Van der Stelt ook onder contract bij de blauw-zwarten.

Voor Anton van der Stelt (56) was de cirkel rond in 2016 en stopte hij als trainer. De Stolwijkenaar kreeg het te druk met zijn werk en het gezinsleven vond hij op dat moment belangrijker. Zich bezig houden met voetbal kwam op een laag pitje te staan. 

‘Het leverde succes op, maar ook weerstand’

“Als voetballer haakte ik al op 18-jarige leeftijd vanwege een chronische scheenbeenontsteking vroegtijdig af en ging verder in het trainersvak,” vertelt Anton van der Stelt in zijn studeerkamer, waar hij zich verdiept in de voetbalmaterie. “Ik had een bepaalde visie en speelwijze. Dat leverde successen op, maar ook weerstand. Nadat ik de jeugd van onder meer ONA en Lekkerkerk had getraind werd ik in mijn woonplaats assistent-trainer van Jan van den Heuvel, met wie Stolwijk naar de tweede klasse promoveerde.”

Op eigen benen stond hij daarna bij onder meer Bergambacht, Haastrecht en RVC’33. 

Van der Stelt: “Bij Moordrecht ondervond ik aanvankelijk weerstand op mijn werkwijze. We verloren de eerste drie wedstrijden en een hoofdsponsor wilde dat ik mijn biezen pakte. Vanaf dat moment wonnen we bijna alle duels en veroverden we de titel. Toen kwam Bergambacht voor de tweede keer in beeld. De club bungelde onderaan in de vierde klasse. De spelers van toen wisten niet wat het inhield om selectiespeler te zijn. Ik besloot de boel flink op te schudden.”

Anton van der Stelt haalde een groot aantal A-junioren bij de selectie. Max Bakker en Jordy Potuyt, die volgend seizoen de assistent is van Van der Stelt, zijn nog ‘over’ van die lichting. 

“In mijn derde jaar speelde Bergambacht sinds lange tijd weer mee om een prijs,” vervolgt de Stolwijkenaar. “Op doelsaldo misten we de nacompetitie.”

‘Hoe zou ik het doen met de kennis van nu?’

Anton van der Stelt zat de afgelopen acht jaar niet stil. Hij volgde bijscholingscursussen en keek met gemengde gevoelens terug op zijn eigen carrière. 

“Ik vroeg me af hoe ik het nu als trainer aan zou pakken met de kennis die ik nu heb. Vroeger legde ik mijn denkwijze over voetbal aan de spelersgroep op. Ik dacht als trainer, niet als voetballer. Ik kwam erachter dat de frustratie over het vroegtijdig stoppen als voetballer mij parten had gespeeld. De lichting waar ik deel van uitmaakte, had in die jaren veel succes. Wellicht daarom legde ik de lat voor mijzelf en mijn spelersgroep erg hoog. Er waren toen spelers die moeite hadden daarmee om te gaan. Waardering over mijn aanpak kreeg ik overigens ook.”

De afgelopen acht jaar trainde Anton van der Stelt de jeugd van Stolwijk. Het ontdekken en verder ontwikkelen van het talent vond hij een prachtig proces. Het individueel ontwikkelen van spelers is nu zijn stokpaardje. 

“Ik heb geleerd meer rendement te halen uit spelers, als je ze betrekt bij de besluitvorming. Dat geeft me meer voldoening dan een kampioenschap,” merkt Van der Stelt nog op. “Ik ga mij de komende weken een beeld vormen van Bergambacht. Ik zie deze uitdaging met vertrouwen tegemoet.”

Wim Kroone

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden